Hlavní obsah

Události na konci druhé světové války v Ústeckém kraji přiblíží historici

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Události posledních dvou měsíců druhé světové války v Ústeckém kraji přiblíží historici v připravovaném materiálu, který bude přístupný elektronicky.

Článek

Plánovaná putovní výstava po městech na severu Čech se s ohledem na současnou situaci neuskuteční. Výstavu k 75. výročí osvobození připravil Památník Terezín. Oslavy budou skromné, hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) si památku připomene při komorním pietním aktu s ústeckým primátorem Petrem Nedvědickým (ANO) v Městských sadech.

„Nebude to veselé čtení,“ řekl dnes ČTK historik ústeckého muzea Martin Krsek. „Pod osvobozením si řada lidí představí šeříky, které padaly na sovětské tanky, ale na severu Čech v té době pokračovala válečná brutalita,“ řekl. Právě na specifikum pohraničí, kde většina obyvatel mluvila německy, se historici zaměřili.

Základní přehled o událostech v jednotlivých okresech doplní příběhy různých osobností a fenomény regionu. „Jedním z nich jsou sebevraždy, při kterých zemřely stovky lidí. Muži zabili nejprve celou svou rodinu a pak sebe. Jako motiv se uváděl strach z budoucnosti,“ uvedl Krsek. Přes sever Čech vedly také pochody smrti, po nichž zůstaly masové hroby.

Památník Terezín si letos připomíná dvě výročí. Poslední dny věznění a první dny svobody je název výstavy otevřené začátkem března. „Výstava končí závěrem května a naše brány se teprve 11. května otevřou. Výstava bude naštěstí později putovat po městech celé České republiky,“ řekl ČTK ředitel památníku Tomáš Rieger.

Druhá výstava, jejíž vernisáž byla naplánována na 4. června, se vztahuje k 80. výročí vzniku policejní věznice gestapa v terezínské Malé pevnosti. V letech 1940 až 1945 jí prošlo na 32 000 vězňů, z nichž 2500 zahynulo přímo zde a tisíce dalších zemřely po deportaci z Terezína do vyhlazovacích koncentračních táborů. Poslední hromadná poprava českých odbojářů se odehrála před 75 lety, 2. května 1945.

Osvobození města na severu Čech s ohledem na epidemii nového typu koronaviru a vládní nařízení připomenou spíše symbolicky. Konat se bude několik menších pietních aktů, zrušeny byly tradiční slavnosti.

Reklama

Doporučované