Hlavní obsah

Údržba zeleně stojí Plzeň ročně kolem 60 milionů korun, město pečuje o 26 parků

Ilustrační foto.

Reklama

Zhruba 60 milionů korun stojí v posledních letech Plzeň každý rok údržba zeleně v ulicích a parcích. Město se stará o 26 parků s 352 hektary trávníků,tisíce metrů čtverečných záhonů a na 18 tisíc stromů.

Článek

Město postupně revitalizuje jednotlivé lokality. I díky tomu patří krajská metropole k nejzelenějším velkým městům v České republice. O zeleň pečuje městská příspěvková organizace Správa veřejného statku města Plzně, část údržby zabezpečují jednotlivé obvody.

„Parkových ploch máme v Plzni celkem 26. Se 42 hektary je největší Borský park. Přibližně polovinu jeho plochy přitom zabírá lesopark, v jeho historické části jsou zavlažované pobytové trávníky. Zavlažují se také trávníky v sadovém okruhu kolem historického centra, trávníky a na několika dalších místech. Nejstarším plzeňským parkem je Lochotínský park, který svému rekreačnímu účelu sloužil již koncem 19. století, kdy zde byly rašelinné lázně a malá kolonáda,“ popsal primátor Martin Baxa (ODS).

Trávníky na sídlištích se sečou třikrát až pětkrát ročně v závislosti na aktuálním počasí. Pobytové trávníky v centru města, například v sadovém okruhu, potřebují výrazně intenzivnější údržbu. „Tyto trávníky se pravidelně zavlažují, jednou týdně sečou, dvakrát ročně hrabou, prořezávají, aby se prokypřila půda a obnovil porost, a také přihnojují,“ řekl technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

Cena za údržbu parku vzrůstá, pokud jsou v něm vodní prvky, jako jsou fontány, pítka, pumpičky a podobně. Například cena roční údržby parkové úpravy Mlýnská strouha v Pallově ulici před rekonstrukcí v dubnu 2010 byla ročně přibližně 200.000 korun. Po úpravě parku, který má nyní jezírko s vodními rostlinami a rybami, stojí jeho údržba ročně 800 tisíc korun. Díky rekonstrukci do parku míří více lidí, což si vyžaduje větší náklady na každodenní úklid, ale také péči o vodní plochu včetně ryb.

O údržbu zeleně v obytné zástavbě se starají většinou obvody. Ve městě je přes 18 tisíc stromů. V ulicích ve vilových čtvrtích rostou hlavně ve stromořadích, v sídlištích solitérně či v malých skupinkách. O stromy na veřejných plochách soukromých vlastníků, například na parkovištích u supermarketů, se starají majitelé pozemků. Výsadbu stromů na parkovištích vlastníkům v Plzni od 90. let minulého století ukládá koncepční materiál Generel dopravy v klidu. „Toto opatření má zamezit vzniku lokálních tepelných ostrovů ve městě a více jej ozelenit i při privátní výstavbě,“ řekl Šindelář. Prostranství v Plzni zkrášluje 617 metrů čtverečních záhonů letniček a 5378 metrů čtverečních trvalek včetně 1167 metrů čtverečních záhonů růží. V městských parcích je téměř 3000 laviček.

Reklama

Související témata:

Doporučované