Hlavní obsah

Uherské Hradiště nechá zrestaurovat hrobku rodiny Pražákovy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Uherské Hradiště nechá zrestaurovat hrobku uherskohradišťské rodiny Pražákovy, v níž je pohřben i významný moravský politik Alois Pražák. Práce začnou ještě v květnu, skončit by měly v říjnu.

Článek

Zrestaurování významného hrobu s monumentálním náhrobkem si vyžádá částku takřka 2,7 milionu korun, sdělil dnes ČTK mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Rodinná hrobka v klasicistním stylu se nachází na hřbitově v místní části Mařatice. Stojí na čestném místě uprostřed hrobů nejvýznamnějších osobností města. „V loňském roce došlo k viditelnému propadu chodníku u Pražákovy hrobky a ke zjevnému posunu jejího rámu. Bylo provedeno posouzení spodní části hrobky, kdy se zjistilo, že cihlová konstrukce je již natolik narušena, že není možné garantovat statickou stabilitu kamenného monumentálního náhrobku,“ uvedl mluvčí.

Jednotlivé díly náhrobku bylo podle něj nutné rozebrat a ze hřbitova odvézt. „Demontáž odhalila další závady a poškození jednotlivých dílů náhrobku. Na základě tohoto zjištění byl vypracován podrobnější restaurátorský záměr. Dle dohledaných historických podkladů je řešena také původní barevnost rodového erbu a renovace nápisů. S renovací náhrobku je spojená i řada kovářských a litinových výrobků, které je nutné zrestaurovat,“ uvedl Pášma.

Na hrobce se objeví i bronzový emblém perutě Britského královského letectva (RAF). Je v ní totiž pohřben také Vladimír Nedvěd, velitel 311. československé bombardovací perutě RAF.

Opuštěné památné hroby a hrobky město převzalo do péče v roce 2010. Už tehdy byla většina náhrobků ve špatném stavu. „Postupem času vyšlo najevo, že v rámci běžných provozních prostředků na údržbu pohřebišť není jednoduše možné zajistit zlepšení stavu, ale ani zakonzervování stavu památných hrobů a hrobek. Proto jsme v roce 2018 zadali zpracování restaurátorského záměru a vznikl plán oprav,“ řekl starosta Stanislav Blaha (ODS). Loni radnice nechala opravit náhrobky na místě odpočinku architektů Josefa Schaniaka staršího a mladšího nebo bývalého předsedy československé vlády a ministra vnitra Jana Černého.

Reklama

Doporučované