Hlavní obsah

UJEP spustil virtuální výstavu absolventů studia umění a designu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem spustila virtuální výstavu s názvem Dream team s díly svých absolventů fakulty umění a designu (FUD).

Článek

Reprezentativní výběr děl si mohou zájemci prohlédnout na webovém odkazu. Univerzita jim tak zprostředkovává prohlídku v 3D prostoru Armaturky v Ústí nad Labem, kde FUD často vystavuje. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí univerzity Jana Kasaničová.

„Expozice je rozdělena na dva prostory virtuální Armaturky, které představují samostatné sekce,“ řekla Kasaničová. Jedna expozice, jejíž kurátorkou je Anna Vartecká, je věnována volnému umění. Druhá, za níž stojí kurátor Jaroslav Polanecký, se nese na vlně designu. Podle Kasaničové je mezi uměním a designem úzké propojení. „Vědomě nebo intuitivně ignorují rozdělení na obory tvůrčí činnosti a specifická vymezení vysokoškolských kateder a ateliérů,“ doplnila mluvčí.

Ani u této výstavy nechybělo úvodní slovo děkana a zahájení prohlídky. „Jako správná krize i tato koronavirová aféra je výzvou, je výzvou pro nás, abychom se s ní vypořádali a hledali nová řešení a nové cesty, jak prezentovat, vystavovat a pracovat,“ uvedl děkan fakulty Pavel Mrkus a doplnil, že většina výstav se musí zbourat. Namísto nich pak prostory zaplní jiné výstavy. Tato virtuální výstava však zůstane otevřená donekonečna.

Návštěvníci výstavy mohou z pohodlí svých domovů procházet jednotlivými částmi Armaturky, a to i za použití brýlí pro virtuální realitu. U každého díla je také popisek autora.

Reklama

Doporučované