Hlavní obsah

Poslední vlády byly tragédie. Já bych byl skvělý ministr vnitra, míní Ondráčka

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byl bývalý šéf Transparency International David Ondráčka.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Opozice se vyčerpala, mínil exšéf spolku Milion chvilek Mikuláš Minář, a tak založil hnutí Lidé PRO, se kterým plánuje v letošních sněmovních volbách vytřít zrak nejen Andreji Babišovi. Jenže jak na to?

V řadách nového hnutí, které založila tvář protestů proti premiérovi, je řada zvučných jmen. Mezi nimi i David Ondráčka, bývalý ředitel protikorupční organizace Transparency International, který byl dnešním hostem pořadu Ptám se já.

Nevládní organizace, jejímž šéfem byl Ondráčka 13 let, dlouhodobě upozorňuje na korupční kauzy, mimo jiné i na střet zájmů současného premiéra Andreje Babiše. A právě vedle něj mohl Ondráčka v roce 2013 zasednout ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) na pozici ministra vnitra.

„Já bych byl skvělý ministr vnitra, o tom nemám nejmenších pochyb. Rozhodně lepší než Chovanec, to byla úplná tragédie,“ hodnotil Ondráčka a dodal, že za tragické považuje i vlády obou posledních premiérů - Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše.

Jestli do politiky nakonec David Ondráčka nahlédne alespoň ze sněmovních lavic, ale není zatím jasné. Hnutí Lidé PRO totiž nestíhá sbírat podpisy, kterými si podmínilo vstup do volebního klání. Jeho zakladatel Mikuláš Minář by jich chtěl získat půl milionu.

„Jezdím roky po regionech a cítím u lidí obrovskou naštvanost, obrovský pocit toho, že nevědí, komu dát důvěru. Dnes nejsou žádná pevná voličská jádra. Je to o tom, kdo lidi zaujme, a velká část lidí se rozhoduje v posledních týdnech,“ bránil plány hnutí Ondráčka s tím, že věří, že se situace může ještě změnit.

Exšéf Transparency International nesouhlasí s tím, že by vznik nových uskupení vedl ke štěpení hlasů ve volbách. Jako legitimní považuje i vstup do politiky exšéfa ÚOOZ Roberta Šlachty. Jeho hnutí Přísaha ale bude pro Lidé PRO podle jeho slov možnou konkurencí. „Já chci také bojovat proti korupci a mám to promyšlené. Možná nejlépe v této zemi,“ dodal Ondráčka k tomu, kde se může uskupení Lidé PRO s novým Šlachtovým hnutím programově potkat.

Poslechněte si celý rozhovor v úvodním podcastu nebo ve všech podcastových aplikacích. Rozhovor si můžete pustit také ve videu níže:

Sledujte rozhovor s Davidem Ondráčkou také ve videu.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované