Hlavní obsah

Ukončete jednání o koalici s ODS v Brně, navrhla část Pirátů

Budoucí primátorka Brna pod palbou.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

 

Reklama

V Brně se dál protahují jednání o nové koalici. Členové ODS, lidovců, Pirátů a socialistů mají spolupráci při vedení města podepsat až příští týden. Části České pirátské strany se nelíbí spolupráce s ODS, hlasují o ní v anketě. Není závazná.

Článek

„Nelíbí se mi vývoj povolebních jednání v Brně a negativní informace o možné primátorce Markétě Vaňkové z ODS. Navrhuji jako řešení vzniklých problémů ukončení koaličních jednání a odchod do opozice,” napsal v neděli do pirátského fóra jeden ze zakladatelů strany Dalibor Záhora.

Založil tam anketu a do pondělního odpoledne podpořila ukončení jednání asi třetina Pirátů. Zbytek však koalici podpořil, nebo avizoval, že nechává rozhodnutí na brněnském místním sdružení Pirátů. Ti v hlasování koalici podpoří, či zavrhnou. „V naší straně platí systém subsidiarity. Vznik koalice prakticky denně probírám s předsedou Ivanem Bartošem a cítím od něj podporu v našich krocích,” reagoval brněnský lídr Tomáš Koláčný.

Své postoje ještě v neděli večer podrobně vysvětlil na pirátském fóru. V případě masivního pirátského odporu by však Piráty z koalice s ODS stáhl. „Pokud se celostátní fórum jako nejvyšší orgán strany bude domnívat, že tato koalice není vhodným postupem, tak to prodiskutujeme uvnitř vyjednávacího týmu. Předpokládám, že bychom se tím řídili, nicméně považuji za předčasné z členského podnětu vyvozovat nějaké závěry,” sdělil Koláčný.

I v těchto souvislostech v Brně dál pokračují jednání o čtyřkoalici tvořené z ODS, ČSSD, lidovců a Pirátů. V zastupitelstvu bude mít 33 zastupitelů z 55. Její představitelé znovu posunuli termín prezentace koaliční smlouvy, tentokrát na úterý. Dokument obsahující programové prohlášení i obsazení rady pak budou pět dní schvalovat členové místního pirátského sdružení. „Od počátku jsme počítali s tím, že Piráti mají složitější schvalovací proces a nevidíme v tom žádný problém,” uvedla budoucí primátorka Markéta Vaňková. ANO má v zastupitelstvu 18 mandátů, ODS 14, KDU-ČSL 8, Piráti šest, ČSSD pět a SPD čtyři.

Reklama

Doporučované