Hlavní obsah

Ukradl osm čokolád. Ministryně Benešová mu chce pomoct z vězení

Foto: vláda.cz

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Reklama

Nejvyšší soud řeší případy dalších krádeží, které se odehrály během nouzového stavu a jejich aktéři za ně dostali podle ministryně spravedlnosti Marie Benešové přísné tresty.

Článek

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) v uplynulých dnech podala stížnost ve prospěch čtyř mužů, kteří byli odsouzeni za krádeže během nouzového stavu. Ten byl v Česku během posledního roku opakovaně vyhlášen v souvislosti s epidemií covidu-19.

Benešová se obrátila na Nejvyšší soud, protože chce, aby se jednotlivými případy soudy nejnižší instance zabývaly znovu. U dvou mužů zároveň navrhuje, aby do doby, než bude vynesen nový rozsudek, byli propuštěni z vězení na svobodu.

Týká se to také krádeže, která se odehrála loni v dubnu. Tehdy muž, který byl opakovaně odsouzen, ukradl osm čokolád v hodnotě 559 korun. Za což dostal u soudu tři roky vězení.

Soudy za krádeže během nouzového stavu ukládaly tresty v sazbě od dvou do osmi let vězení. Nejvyšší soud ale později v jiných řízeních dospěl k závěru, že ne každá krádež v nouzovém stavu má být postihovaná přísněji.

Podle Benešové tak měl být i tento trest mírnější.

„S ohledem na způsob a okolnosti spáchání trestného činu – odcizení čokolád z volného prodeje – nelze dospět k závěru, že by obviněný pandemické situace jakkoli využil či zneužil ke spáchání trestného činu nebo že by mu existující omezení či opatření spáchání trestného činu nějakým způsobem umožnila nebo usnadnila,“ zdůvodnila Benešová ve stížnosti, kterou se bude nyní Nejvyšší soud zabývat.

„Stejně tak trestná činnost nesměřovala proti předmětům, které by z důvodu pandemické situace zasluhovaly zvýšenou ochranu,“ doplnila dále.

Další kauza se pak týká muže, který ukradl třiatřicet věcí a způsobil tím škodu přes 26 tisíc. Tři z těchto případů se odehrály během nouzového stavu. Muž dvakrát ukradl dvanáct kusů čokolády a později také dvě balení kávy.

A také Okresní soud v Karviné, pobočka Havířov, jeho případ posuzoval podle přísnějších paragrafů. Byl nakonec odsouzen k dvouleté podmínce. Nejvyšší soud již uvedl, že se bude kauzou zabývat na konci července.

Ve vězení skončil kvůli krádeži v obchodě na Mostecku také muž, který vzal loni v březnu z regálu aku vrtačku v hodnotě 519 korun. Poté si ji schoval pod oblečení a prošel přes pokladnu bez zaplacení. Za to byl odsouzen ke třiceti měsícům vězení. Jeho případ bude Nejvyšší soud řešit už ve druhé polovině července.

Poslední případ, kvůli kterému podala Benešová stížnost, řešil Okresní soud v Olomouci. Za krádež během nouzového stavu odsoudil muže k trestu dvou let a tří měsíců, který byl odložen na zkušební dobu v délce dvou let.

I v tomto případě podle ministryně Benešové došlo k porušení zákona v neprospěch odsouzeného muže.

Již v polovině června se Nejvyšší soud zastal dvou mužů, kteří byli odsouzeni za krádeže v době koronavirové pandemie. Řekl, že byl v jejich případě porušen zákon.

Jedním z nich byl Lukáš Kalina. Ten dostal za krádež pěti housek v nouzovém stavu 1,5 roku vězení. Byl recidivista, navíc v podmínce. Hlavním důvodem pro uložení vyššího trestu však bylo to, že spáchal čin v nouzovém stavu. Kalina se však už dříve dostal z vězení na podmínku.

Reklama

Doporučované