Hlavní obsah

Ukrajinci vs. Buštěhrad. Zámek, který zničil Rathovi kariéru, chtějí dva zájemci

Buštěhradský zámek bude mít letos nového majitele.Video: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Stavbu, která se stala synonymem zmanipulovaných veřejných zakázek a byla též počátkem konce slibné kariéry bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, chtějí získat od Středočeského kraje dva zájemci.

Článek

Středočeský kraj se snaží zpustošenou část zámku prodat už několik měsíců. Jedná se konkrétně o větší část zámku. Zbytek je totiž opravený a sídlí v něm buštěhradský městský úřad.

Vážným zájemcem o poničenou část objektu doposud byla jen skupina investorů ze zahraničí, hlavně z Ukrajiny. Jak prozradili v rozhovoru pro Seznam Zprávy, měli v úmyslu v zámku vybudovat hotel. A kraji zaplatit více než sto milionů korun.

Teď mají konkurenci. O zámek se zajímá samotné město Buštěhrad. S tím rozdílem, že by chtělo nabízenou část objektu získat bezplatně. Vedení města argumentuje tím, že na kraj před několika lety zámek město bezplatně převedlo a kvůli tomu, že se ho nepodařilo opravit, ho Buštěhrad chce tedy vrátit.

O zámek mají zájem zahraniční investoři.

„My jsme to velmi zvažovali. Obáváme se soužití v jednom areálu se soukromým subjektem. Samozřejmě nevíte, jak by dohody v budoucnu fungovaly. Domnívám se, že kdybychom měli zámek ve vlastnictví, tak najdeme optimálnější náplň, než je zrovna hotel, i když bude náročné sehnat peníze," řekla redakci Seznam Zprávy starostka Buštěhradu Daniela Javorčeková.

I Středočeský kraj potvrzuje, že kromě Ukrajinců se o zámek přihlásilo město Buštěhrad.

„Město Buštěhrad podalo oficiální písemnou žádost dokonce dřív než ukrajinští investoři. V současné době tady máme dvě žádosti. Ty byly projednány na komisi pro majetek kraje, která je poradním orgánem rady. Tam vystoupili jak ukrajinští investoři, tak paní starostka Buštěhradu. Závěr komise byl, že by ráda viděla, kdyby došlo v Buštěhradu k veřejnému projednání bezúplatného převodu," řekl středočeský radní pro oblast investic, majetku a veřejných zakázek Martin Macháček.

Jestli zámek získá Buštěhrad, nebo zahraniční investoři, se rozhodne ještě letos. Na základě doporučení komise bude jednat rada. Své doporučení poté předá zastupitelstvu, které má vydat rozhodnutí.

Reklama

Doporučované