Hlavní obsah

Ukrajinští vojáci budují na východě země nové zákopy

Svět bez obalu: Ukrajinští vojáci budují na východě země nové zákopy.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Vládní jednotky a Ruskem podporovaní separatisté se začali koncem října stahovat z frontové linie. Tento proces, který má zmírnit napětí mezi oběma stranami, monitorují pozorovatelé ze speciální pozorovací mise.

Článek

„Včera inspektoři kontrolovali symetrické stahování jednotek na obou stranách. Potvrdili, že separatisté se stáhli,“ popsal pro reportéry Rádia Svobodná Evropa jeden z ukrajinských vojáků.

Obě strany se na stažení vojáků dohodly v říjnu.

Tak například ve vesnici Katerynivka teď už žádní vojáci nejsou. „Nikdo nám nic neřekl. Nevěděla jsem, že se něco takového stane nebo jak se to stane,“ uvedla jedna z obyvatelek vesnice. „Ale lidé to podporují, protože chtějí, aby střílení už skončilo. Nechceme válku. To je všechno. Každý tady se ovšem obává, že separatisté obsadí pozice, které naši vojáci opustili.“

A další vesničan dodává: „Nic dobrého se nestane, pokud tady bude bojová linie. Vojáci by měli odejít. Ti jejich. A i ti naši.“

Pět let konfliktu na Ukrajině stálo životy více než 13 tisíc lidí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že stažení vojáků by mohlo vést k zahájení mírových jednání. Kritici ho za to obviňují z kapitulace.

Podrobnosti v úvodní reportáži. Je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete na tomto odkaze.

Reklama

Doporučované