Hlavní obsah

„Umírají stále mladší lidé,“ zní varovně z regionu, kde řádí brazilská mutace

Foto: Profimedia.cz

Mezi prosincem a březnem vzrostl počet úmrtí na covid-19 u Brazilců mladších 39 let dvojnásobně.

Reklama

Minulý týden třetina všech zaznamenaných úmrtí na covid-19 připadla na tento region. Šéfka Panamerické zdravotnické organizace Carissa Etienneová varovala, že v Latinské Americe přibývá mladých lidí, kteří umírají na koronavirus.

Článek

Prudké šíření nákazy koronavirem v Latinské Americe a Karibiku má za následek zvyšující se počty úmrtí u stále mladších ročníků. Uvedla to šéfka Panamerické zdravotnické organizace (PAHO) Carissa Etienneová.

Lékařka se obává, že vyšší počty nakažených způsobí v regionu, kde řádí brazilská mutace koronaviru, další utrpení. V Latinské Americe a v oblasti Karibiku žije zhruba 650 milionů lidí, tedy osm procent světové populace. Na region přesto minulý týden připadala třetina všech úmrtí zaznamenaných v souvislosti s onemocněním covid-19, informoval britský list The Guardian. V posledních měsících navíc přibývá mrtvých mezi mladými lidmi.

„Stále více latinskoamerických zemí hlásí každý den tisíce potvrzených případů a naše nemocnice jsou přeplněnější než kdykoliv předtím. Když se podíváme na jednotky intenzivní péče v našem regionu, uvidíme, že tam neleží jen starší pacienti, ale i mladí lidé,“ uvedla na tiskové konferenci Etienneová. Například v Chile vzrostly hospitalizace věkové skupiny pod 39 let o 70 procent.

„Mezi prosincem a březnem vzrostl počet úmrtí na covid-19 u Brazilců mladších 39 let dvojnásobně. U čtyřicátníků dokonce čtyřnásobně a u padesátníků trojnásobně. Je to tragédie, která bude mít strašlivé dopady na naše rodiny, společnost i budoucnost,“ okomentovala znepokojivé statistiky lékařka.

Kolumbii, která teď zažívá nejtěžší období pandemie, navíc svírají rozsáhlé protesty proti daňové reformě. Nepokoje si zatím vyžádaly 24 mrtvých a stovky zraněných.

Podle šéfky PAHO, která je regionální odnoží Světové zdravotnické organizace (WHO), bude kvůli pomalým dodávkám vakcín nutné zavést přísnější koronavirová opatření. „Víme, co dělat, aby se to zlepšilo: musíme zavést sociální distancování, nošení ochranných roušek a vyhýbání se davům v uzavřených místnostech. To je klíč ke snížení přenosu. Speciálně ve chvílích, kdy kolem nás krouží nebezpečné varianty.“

Mnoho latinskoamerických zemí ale podobná opatření odmítá. Brazilský prezident Jair Bolsonaro, který proslul zlehčováním koronaviru, ve středu uvedl, že už má „roušek plné zuby“. Pohrozil také regionálním lídrům, že pokud budou nadále Brazilce „utiskovat“ opatřeními, zakročí proti nim vydáním prezidentského dekretu.

Latinskoameričtí vědci ale varují, že pokud se pandemie v regionu nevyřeší, nebude v bezpečí ani zbytek světa. „Svět je příliš propojený na to, aby se dalo šíření nových variant ze zemí, jako je Indie či Brazílie, předejít,“ řekl k tomu pro Seznam Zprávy uznávaný brazilský lékař a vědec Miguel Nicolelis.

Reklama

Doporučované