Hlavní obsah

Německá policie si je jistá: Vietnamský exprominent se dostal do Hanoje na palubě slovenského vládního speciálu

Nová stopa v případu uneseného Vietnamce.Video: Seznam.cz

 

Reklama

aktualizováno •

Německá policie nepochybuje o tom, že se unesený vietnamský podnikatel a prominentní expolitik Trinh Xuan Thanh dostal v roce 2017 z Berlína do Hanoje na palubě slovenského vládního speciálu. S odvoláním na vyšetřovací spis to napsal německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Slovensko zapojení do zločinu odmítá, ale nevylučuje, že se unesený muž dostal na palubu zapůjčeného letadla bez jeho vědomí. Případ se týká i Česka, kde trvale žil jeden ze spolupachatelů únosu. Ten teď od německého soudu dostal 3 roky a 10 měsíců nepodmíněně.

Článek

Trinh Xuan Thanh býval reformním členem politického vedení Vietnamu a šéfem tamního stavebního a ropného státního podniku. Poté, co upadl v nemilost a začal být vyšetřován, uprchl ze země a požádal v Německu o politický azyl. Ve Vietnamu byl v nepřítomnosti za údajnou korupci a zpronevěru odsouzen dvakrát na doživotí.

23. července 2017 Trinha a jeho přítelkyni v centru Berlína, ve čtvrti Tiergarten, přemohli za bílého dne na ulici neznámí muži. Dvojici strčili do dodávky VW s českou poznávací značkou a navzdory pokusu jednoho ze svědků únosu vůz pronásledovat dojeli s unesenými prokazatelně na vietnamskou ambasádu, tedy na diplomatickou půdu. Kvůli zapojení vietnamské ambasády spolková republika také jednoho vietnamského diplomata v souvislosti s incidentem, kvůli údajně „skandálnímu porušení své suverenity”, vyhostila. Za 10 dní po svém únosu se pak Trinh nečekaně objevuje ve vietnamské metropoli Hanoji a tvrdí do kamery, že se dobrovolně vrátil, aby se kál ze svých činů a čelil spravedlnosti. Podle jeho příbuzných šlo o vynucené přiznání.

Berlínský zemský kriminální úřad (LKA), který vyšetřování vedl, nemá podle FAZ pochybnosti o tom, že Trinh se dostal zpět do vlasti na palubě slovenského vládního speciálu. Ten zapůjčilo slovenské ministerstvo vnitra delegaci vietnamského ministra vnitra, který s ním napřed letěl z Prahy do Bratislavy a poté pokračoval z Bratislavy do Moskvy. Podle slovenského ministerstva vnitra měli všichni cestující diplomatický pas a nikdo nenastupoval na palubu letounu spoutaný nebo pod nátlakem.

Oficiální stanovisko Bratislavy zůstává beze změn, tedy že Slovensko vědomě Vietnamcům v únosu Trinh Xuan Thanha nepomáhalo. Už na jaře ale premiér Peter Pellegrini připustil, že vietnamská strana mohla zneužít pohostinnosti Slovenska a uneseného muže na palubu letadla dostat. Jak TV Seznam řekl mluvčí slovenské diplomacie Peter Susko, Vietnam přítomnost Trinha na palubě na oficiální dotaz Bratislavy popřel. „Když se ale posléze Slovensko dotázalo, jak se tedy unesený prominent dostal do vlasti, odpověď nedostalo. Z toho důvodu také Slovenská republika snížila úroveň svých diplomatických styků s Vietnamem,” dodal Susko.

O případu dnes dopoledne jednal prezident Andrej Kiska s policejním prezidentem Milanem Lučovským a dal najevo nespokojenost s údajnou nečinností slovenské policie v celé kauze. Generální prokuratura se má ve středu vyjádřit, jestli začne únos Trinh Xuan Thanha vyšetřovat. Jednalo by se o obří skandál, pokud by se ukázalo, že někdo ze slovenských představitelů o chystaném únosu a převozu Trinha věděl, nebo že k použití slovenského vládního letadla dal souhlas tehdejší ministr vnitra Robert Kaliňák. Právě to přitom naznačuje německý FAZ. Vysoce postavený slovenský diplomat Seznamu řekl, že už teď kauza velmi poškodila image Slovenska v Německu, ale že nejspíš přímo nenaruší vztahy obou zemí…

Případ se týká také České republiky. Právě v ČR měl trvalý pobyt 47letý vientamský občan Long N. H., který byl napřed vydán z Česka do spolkové republiky a posléze byl za podíl na únosu a pomoc cizí zpravodajské službě odsouzen na 3 roky a 10 měsíců nepodmíněně. Právě Long v Česku pronajal dodávku, do které byl Trinh s partnerkou násilím vtažen. Spekuluje se také o tom, že se na naše území před únosem infiltrovalo několik agentů vietnamské zpravodajské služby. Nedá se ani vyloučit, že unesený Trinh byl už na palubě letadla, které přepravilo delegaci z Prahy do Bratislavy…

Reklama

Doporučované