Hlavní obsah

Unikátní průzkum, kdo vyhraje volby. Nejtvrdší boj propukne ve shluku pěti stran

Předvolební průzkumy ukazují názory jen třetiny voličů.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Předvolební průzkumy ukazují názory jen třetiny voličů. Většina lidí totiž neví, koho volit - a na ty se zaměřil nový unikátní výzkum.

Článek

Skalní jádro voličů hnutí ANO jsou lidé nad padesát let. Vysokoškolsky vzdělaní lidé váhají mezi pěticí stran. A zatímco liberálně smýšlející ženy dávají výrazně častěji přednost Straně zelených, muži se naopak kloní ke konkurenčním Pirátům.

Společnost Behavio ve spolupráci s Karlovou univerzitou zveřejnila detailní informace ze svého unikátního průzkumu. Výsledkem nejsou tradiční sloupce s procenty seřazené od vítězů až po poražené, ale mapa voličů. Prohlédnout si ji můžete na www.mapavolicu.behavio.cz.

Oproti obvyklým průzkumům mapa podrobně ukazuje, jakým způsobem voliči uvažují. Tedy, že jen 30 procent lidí už dnes ví, koho bude v říjnu volit. Dvacet procent rovnou říká, že k volbám určitě nepůjde. A celá polovina voličů ještě váhá.

Společnost Behavio zjistila, mezi kým a proč. Cílem bylo ukázat, že výsledek voleb ještě není zdaleka rozhodnutý. Projekt vznikl díky podpoře veřejnosti - 343 lidí dohromady poslalo téměř půl milionu korun.

Průzkum pro mapu voličů probíhal na přelomu července a srpna mezi 1474 respondenty. Ti neodpovídali na klasickou otázku, koho by volili. Výzkumníci simulovali skutečnou situaci - lidé dostali obálku s volebními lístky a sami měli vybrat ty strany, mezi nimiž uvažují.

Reklama

Související témata:

Doporučované