Hlavní obsah

Uniklá čísla volebního modelu. Pirátům průzkum ukázal 21 procent

Foto: Facebook, Čestmír Strakatý

Předčasně zveřejněný průzkum pro Českou televizi.

Reklama

Zveřejnění, smazání a omluva s vysvětlením. Na sociální sítě unikl nový průzkum volebních preferencí pro Českou televizi. Piráti, STAN a hnutí ANO posílili, ČSSD se dál propadá.

Článek

Opětovný návrat hnutí ANO k zářijovým číslům, postupné posilování druhých Pirátů a nově dobytá třetí příčka hnutím Starostové a nezávislí.

To jsou nejvýraznější trendy, které lze vyčíst z nejnovějšího volebního modelu České televize, který pro Otázky Václava Moravce zpracovává agentura Kantar CZ.

Průzkum, který se tradičně zveřejňuje během neděle, předčasně unikl na sociální sítě. Na twitterovém profilu Otázek Václava Moravce se za to omluvili s dodatkem, že šlo o technickou chybu. Autenticitu průzkumu tím ovšem potvrdili.

Podle průzkumu z přelomu října a listopadu by nejvíce hlasů ve volbách získalo hnutí ANO premiéra Andreje Babiše. To získalo opětovně 27,5 procenta a vrátilo se na hodnoty ze zářijového průzkumu, poté co se v říjnu v době rozjíždějící se pandemie propadlo na 24,5 procenta.

Postupné posilování potvrdili Piráti. Nově by podle průzkumu mohli získat 21 procent hlasů, v říjnu to bylo 19 procent, v září 19,5 procenta. Podobně roste i hnutí Starostů a nezávislých z 6,5 procenta v září na 11 procent v listopadu, která jim zajistila už zmíněnou třetí nejsilnější pozici v průzkumu.

SPD průzkum přisuzuje 9 procent (před měsícem 8).

Naopak propad zažili občanští demokraté ze zářijových 15 procent na listopadových 10,5 procenta. Pod hranicí potřebnou pro zvolení do Poslanecké sněmovny jsou vládní sociální demokraté. V listopadu by je podle průzkumu volila jen tři procenta oslovených respondentů. Z šesti na čtyři procenta klesla KDU-ČSL.

Reklama

Doporučované