Hlavní obsah

Univerzita Palackého ocení dobrovolníky za pomoc při pandemii

Foto: Nikol Mudrová, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Především za pomoc během jarní etapy pandemie koronaviru ocení letos rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller několik desítek nominovaných dobrovolníků. Vyhlášení výsledků Cen rektora bude mít tentokrát nezvyklou podobu.

Článek

Kvůli protikoronavirovým opatřením bylo slavnostní předávání cen v oblasti dobrovolnictví zrušeno, své diplomy a ceny si vítězové vyzvednou individuálně v univerzitním obchodě UPoint. Vítězi jsou přitom všichni nominovaní, sdělili ČTK zástupci univerzity.

„Po těžkém rozhodování jsme se nakonec rozhodli udělit ocenění každému z 52 nominovaných,“ uvedl prorektor Petr Bilík. „Velmi pozitivně vnímám rostoucí zájem o oblast dobrovolnictví mezi studenty i zaměstnanci UP. Je potěšující vidět, že i přes ztížené podmínky, nutnost plnění si studijních a pracovních povinností online i obecnou nejistotu ve společnosti si mnozí najdou prostor na pomoc potřebným,“ uvedl rektor.

Mezi dvaapadesáti oceněnými je řada studentů a zaměstnanců, kteří se během jara zapojili do boje s epidemií koronaviru. Patří k nim například Diana Moskalenková z teologické fakulty, která ušila na tisíc roušek pro jednotku intenzivní péče na Neurologické klinice Fakultní nemocnice Olomouc, Spolek Trend vozíčkářů, rehabilitační centrum v Hrabyni nebo pro Vojenskou nemocnici Olomouc.

Mezi oceněnými je i Dominik Tomášek, absolvent psychologie, jenž inicioval a koordinoval psychologickou poradnu, která pro potřebné fungovala pod hlavičkou katedry psychologie. Proděkanka pedagogické fakulty Petra Šobáňová zase koordinovala chod univerzitní školky na Konviktu, pomáhala s hlídáním dětí nebo rozvozem dobrovolníků a jídla potřebným institucím, uvedli zástupci univerzity. Ocenění dostal i student lékařské fakulty Marek Šlachta, který koordinoval a i nadále koordinuje pomoc mediků ve zdravotnických zařízeních.

Ocenění v UPointu čeká také na Martina Škurka z právnické fakulty, který vede besedy nebo poskytuje právní poradenství v denním stacionáři Okýnko v Mohelnici. Stacionář je určen pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením. Diplom si vyzvedne i student psychologie Matěj Mičulka, který již přes rok pravidelně navštěvuje pacienty na Onkologické klinice Fakultní nemocnice Olomouc a zpříjemňuje jim čas.

Ceny jsou udělovány ve spolupráci s Dobrovolnickým centrem Univerzity Palackého, které vzniklo v roce 2016 jako první dobrovolnické centrum zřízené univerzitou v České republice.

Reklama

Doporučované