Hlavní obsah

Žádostí o pomoc přibývá. Škola hledá dobrovolníky pro zvládání koronaviru

Foto: MUNI

Lucie Říhová pomáhá jako dobrovolnice s doučováním, hlídáním dětí či vyzvedáváním léků seniorům.

Reklama

Další dobrovolníky, kteří by v Brně pomáhali se zvládáním koronavirové krize, hledá Masarykova univerzita. „Mám dobrý pocit, že mohu pomáhat druhým. Beru to téměř jako svou povinnost,“ říká Lucie Říhová, jež pomáhá již od března.

Článek

Studentka Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity Lucie Říhová pomáhala jako dobrovolnice s doučováním, hlídáním dětí či vyzvedáváním léků seniorům. Patří mezi čtyři a půl tisíce dobrovolníků, kteří se od 13. března, před půl rokem, začali hlásit do databáze dobrovolníků v rámci projektu MUNI pomáhá.

Univerzita nyní hledá další. Žádostí o pomoc totiž aktuálně opět přibývá.

Co dobrovolnictví obnáší, lze ilustrovat na příběhu Lucie Říhové. Ve vyhlášeném nouzovém stavu doučovala, posílala pohlednice seniorům v rámci akce Mise naděje Úsměv do schránky, chystala roušky a dezinfekci. A v dobrovolnické aktivitě pokračovala i během dokončování semestru v červnu, ve zkouškovém období i ve svém volném čase o prázdninách, kdy chodila nakupovat a vyzvedávat léky seniorům a hlídala děti zdravotníkům.

„Rozhodla jsem se pomáhat, protože během pandemie byly přednášky zrušené nebo online, měla jsem tedy víc času než obvykle. Navíc celé léto jsem byla v Brně. A když jsem nemohla cestovat, chtěla jsem pomáhat a smysluplně vyplnit volné chvilky,“ vysvětluje.

Při studiu také pracuje jako učitelka. Během nouzového stavu jí tak chyběl i kontakt s dětmi a učení. Proto si vybrala jako jednu z pomocí doučování dětí pro středisko DROM. V doučování pokračuje, a pokud jí to pracovní závazky dovolí, bude pokračovat dál. „Rodina mé žačky je velmi milá a práce s jejich dcerou mě baví,“ říká.

Zároveň sleduje možnosti pomoci, které Dobrovolnické centrum zveřejňuje ve speciální aplikaci pro dobrovolníky. „Poptávky stále sleduji, ale nyní už chodím do práce, v zimě budu skládat státní závěrečnou zkoušku a jsem o něco více vytížená. Nicméně nejméně jednou týdně se do databáze dívám, a pokud budu mít prostor, ráda nějakou poptávku vyřídím,“ dodává.

„Mám dobrý pocit, že mohu pomáhat druhým. Beru to téměř jako svou povinnost. Mám čas a možnost, jsem mladá a zdravá, tak proč nepomoci potřebným.“

Dobrovolnické centrum Masarykovy univerzity vyřídilo za půl roku více než 2 500 žádostí o pomoc od institucí i jednotlivců. Centrum je stále v provozu a žádostí o pomoc nyní opět přibývá. Na pracovníky centra se mohou stále obracet lidé v karanténě, kteří potřebují pomoc s nákupem, donáškou léků či doručením ochranných pomůcek, a MUNI nabízí pomoc i studentům Masarykovy univerzity, kteří se mohou ocitnout v izolaci na kolejích. Je také v kontaktu s brněnskými fakultními nemocnicemi a krajskou hygienickou stanicí.

„Vzhledem k vývoji situace vítá Dobrovolnické centrum každého, kdo se rozhodne pomoci. Zájemci se mohou hlásit na webu MUNI pomáhá v sekci Chci pomáhat,“ uvedla univerzita.

Reklama

Doporučované