Hlavní obsah

Univerzita Palackého volí svůj akademický senát, poprvé on-line

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Zcela novou podobu dostaly letošní volby do Akademického senátu Univerzity Palackého v Olomouci, ve kterých v těchto dnech volí studenti i akademici své senátory na nadcházející tři roky.

Článek

Konají se poprvé v historii univerzity on-line, volby se také obešly bez tradiční kontaktní kampaně. Ta se odehrává především na sociální síti. Volit mohou členové akademické obce do pondělí.

„Vůbec poprvé v historii Univerzity Palackého se volby do Akademického senátu UP uskuteční výhradně elektronicky. Nové senátory z řad všech fakult na funkční období 2020 až 2023 si akademická obec volí on-line ve dnech od 19. do 25. května. Důvodem k tomuto kroku jsou okolnosti aktuální situace kolem pandemie covid-19 a fakt, že prezenčních voleb by se nemohla zúčastnit značná část právoplatných voličů,“ uvedlo vedení univerzity na stránkách www.upol.cz.

Pandemie koronaviru ovlivnila i samotnou kampaň, za normální situace by se budoucí senátoři a senátorky podle univerzity ucházeli o hlasy voličů kontaktní kampaní, představovali by se na různých místech osobně a rozdávali by letáky. „Letos je kvůli pandemii koronaviru vše jinak, ale to neznamená, že by nebylo možné se s kandidáty seznámit. Dokonce je to pro mnohé voliče pohodlnější,“ uvedli zástupci univerzity. Kandidáti využívají sociální sítě a univerzita pak jejich jména nabízí na speciální volební stránce www.upol.cz/volby.

Volit mohou členové akademické obce, tedy studenti a akademičtí pracovníci. Volí se celkem 24 nových senátorů a senátorek, jejichž mandát je tříletý. Role zvolených senátorů a senátorek je na univerzitě zásadní, rozhodují například o rozpočtu školy, volí rektora a určují organizační podobu univerzity. Do takzvaného velkého senátu se volí podle fakult, každá pak bude zastoupena dvěma akademiky a jedním studentem.

Reklama

Doporučované