Hlavní obsah

Univerzita v Brně se zásadně změní: metro, nové parkovací domy i atletická hala

Foto: Seznam Zprávy

Tramvaj bude schovaná v tunelu, stát bude asi 1,8 miliardy korun. Tramvajová linka bude připomínat metro.

Reklama

Brněnský univerzitní kampus se rozroste. Město plánuje výstavbu třech strategických projektů. V Bohunicích vyroste nová tramvajová trať, parkovací domy a atletická hala. Projekty mají pomoci rozvoji celého Brna.

Článek

Univerzitní kampus v brněnských Bohunicích čekají velké změny. Má v něm vyrůst nová sportovní hala či parkovací domy. Do Bohunic se také prodlouží tramvajová kolej. Kampus tak bude dostupnější z centra města. Tyto tři projekty představí veřejnosti interaktivní formou soutěž s názvem „Brno, co není“.

Prodloužení tramvajové tratě zlepší dostupnost z centra města do Bohunic. Jedná se o prodloužení tratě od nynější konečné zastávky Osové o 900 metrů až do kampusu. Nová trať má zlepšit dostupnost a dopravní situaci v Bohunicích, kde v posledních letech přibývají obyvatelé.

Foto: Seznam Zprávy

Plánovaný nový kampus.

„Chceme zajistit kvalitní, spolehlivé a rychlé spojení s centrem Brna a s hlavním nádražím. Cílíme jednak na pacienty nemocnice v Bohunicích, také ale na studenty a pracující univerzitního kampusu,“ uvedla projektová manažerka Andrea Chýlová. Autobusovou a trolejbusovou dopravu z kampusu nahradí tramvaje. Podle Chýlové má dojít také k úbytku emisí. Tramvaj bude schovaná v tunelu. „Pro nás je projekt velmi významný, bude stát asi 1,8 miliardy korun. Tramvajová linka bude připomínat metro,“ řekl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek. První cestující by se měli po nové tramvajové lince svézt v roce 2023.

Vedle fakultní nemocnice bude postaven také nový parkovací dům. Jde o jedno ze sedmi nových parkovacích míst. Parkovací plocha bude fungovat ve třech režimech. „Podle potřeby to bude buď parkoviště Park and Ride, nebo pro návštěvnické parkování, případně je budou moci lidé využít k rezidentnímu parkování,“ uvedl projektový manažer parkování Aleš Keller. Další lokality jsou podle Kellera vybrané v nejvíce frekventovaných místech Brna, jako je například nádraží v Králově Poli, u výstaviště nebo v ulici Šumavská. Projekt má být dokončen v roce 2022.

Posledním z připravovaných projektů je nová atletická hala Campus. Bude k dispozici jak atletickým klubům v Brně, tak také široké veřejnosti. Prostor pojme 2 200 diváků a bude dlouhý 200 metrů. Hala má také přispět k vědecké a tréninkové činnosti Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity. Dokončena má být do tří let.

Nové projekty budou veřejnosti představeny prostřednictvím interaktivní hry a soutěže „Brno, co není“. Soutěž navazuje na jarní kolo a začíná 13. října v pět hodin odpoledne a potrvá do půlnoci 2. prosince. „Díky hře se veřejnost seznamuje s důležitými strategickými projekty, které zatím nejsou vidět. Prostřednictvím šifer se s nimi lidé seznámí s humorem,“ uvedl primátor města Brna Petr Vokřál.

Reklama

Související témata:

Doporučované