Hlavní obsah

Úplatek pro starostu za ANO: Zkorumpovali ho materiálem na dům, tvrdí policie

Foto: Hnutí ANO

Z kampaně starosty, který skončil ve vazební cele.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily, proč je stíhán dnes už bývalý starosta Varnsdorfu. Podle detektivů dostal jako úplatek stavební materiál. Od podnikatele, kterému umožnil utržit desítky milionů korun za měření rychlosti ve městě.

Článek

Bývalý starosta Varnsdorfu Stanislav Horáček si předloni začal v klidné části severočeského města stavět nové bydlení. Jednopodlažní dům v ulici Stromovka je už skoro dokončen, chybí ještě nahodit omítku a upravit okolí.

Majitele téměř hotové stavby však v polovině loňského prosince poslal soud do vazby. Je trestně stíhán kvůli zakázce na měření rychlosti v ulicích města.

A právě nízký dům s černou střechou je podle detektivů proti obviněnému důležitým důkazem.

Firmě, která zakázku na měření rychlosti ve varnsdorfských ulicích získala, podle policie starosta neoprávněně přihrál 23,4 milionu korun. Mimo jiné proto, že podle zákona není možné měření rychlosti „privatizovat“ a dělat z vybírání pokut byznys.

Seznam Zprávy teď navíc z důvěryhodných zdrojů zjistily, že bývalý starosta Horáček (po prosincovém obvinění ho zastupitelstvo sesadilo a byl vyloučen i z hnutí ANO) je stíhán také za korupci. „Radarová“ firma mu podle vyšetřovatelů jako úplatek nakoupila stavební materiál na jeho nově stavěný dům. Hodnotu materiálu policisté spočítali nejméně na 373 tisíc korun.

Že má policie takovou verzi, potvrdil i nepřímo exstarosta Horáček, i když to odmítá. „Nevím, kde to policie vzala. Mám na všechno smlouvy a všechno jsem zaplatil,“ řekl bývalý starosta.

Policie: Firma si psala podmínky

Ve Varnsdorfu začali měřit rychlost předloni na jaře, radary pronajatými od společnosti Water Solar Technology. Cenu zakázky město odhadlo na milion korun, čímž se tendr dostal pod limit, kdy je nutné vypsat otevřenou soutěž.

Za každého řidiče, který pojede rychle a zachytí ho kamera, měla firma dostávat od města 280 korun.

Jenže už záhy se ukázalo, že jde o akci ve zcela jiných řádech: případů přistižených a vyfocených řidičů bylo tolik, že faktury od firmy dosáhly desítek milionů korun (a další miliony mělo město vybrat časem na pokutách, až doběhnou správní řízení). Město sice soutěž dvakrát zopakovalo s jinými podmínkami, vítězně z ní však pokaždé vyšla stejná firma – Water Solar Technology, která patří Miloši Schubertovi, známému starosty Horáčka.

Podnikatel Schubert je dnes stíhán za sjednání výhody při veřejné zakázce. A to proto, jak zjistily Seznam Zprávy, že podle policistů figuroval v přípravě tendru, který následně vyhrál. Například tak, že se podílel na stanovení podmínek zakázky nebo že navrhl, které další firmy má město oslovit. Byly to společnosti, jež podle policie Schubert také ovládal.

„Nic špatného jsem neudělal, nikoho jsem neuplatil a nic jsem nezmanipuloval. To je jediné, co k tomu můžu říct,“ řekl Schubert Seznam Zprávám.

Tvárnice jako úplatek

Podle vyšetřovatelů si sice Schubertova firma přišla díky městské zakázce na desítky milionů korun, úplatek ale vyčíslila jen na zlomek této částky. Jak už bylo řečeno, starosta byl podle policie uplacen materiálem na nový dům. Na nepoměr mezi výdělkem firmy a vyčísleným úplatkem upozorňuje i obviněný starosta. „To přece nedává smysl,“ poznamenal.

Uznal však, že když s přítelkyní dům stavěli, kupovali si materiál také od jiné firmy „radarového“ podnikatele Schuberta. „Jsou to polystyrenové tvárnice, které se zalévají betonem. Mně se ten systém líbil. Vymyslel ho pan Schubert,“ řekl Horáček.

Ujišťuje také, že si materiál platil sám. „Všechno je řádně vyúčtované,“ prohlásil.

Kriminalisté podle Horáčka zřejmě vycházejí z časového sledu: smlouvu na měření rychlosti radnice uzavřela v září roku 2017, za pronájem radarů začalo město platit následujícího jara – a ve stejné době začali starosta s přítelkyní stavět dům. „Ale žádný úplatek to nebyl,“ opakuje Stanislav Horáček.

Pokuty nejsou kořist, řekl soud

Že jsou zakázky spojené s měřením rychlosti ve Varnsdorfu vadné, rozhodl i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. A navíc už před lety i soudy jednoznačně zakázaly, aby města překlopila pokutování řidičů do byznysu.

Vůbec poprvé to řekl Krajský soud v Hradci Králové v roce 2007 u případu řidiče, kterého změřil radar soukromé firmy.

Řidič se bránil, že snímek od soukromníka nemůže být uznatelným důkazem – a zpochybnil i celý systém, kdy firma má zájem nachytat co nejvíc lidí, protože jí z každé pokuty plyne podíl. Krajský soudce Pavel Kumprecht tehdy do rozsudku napsal, že řidič pak má právem pocit, že jeho pokuta je rozporcovaná „jako kořist“. A vytkl také, že soukromá firma nemá co nakládat s fotografiemi a dalšími osobními údaji řidičů.

Ve Varnsdorfu na to šli ale jinak. Nikoli přes podíl z vybrané pokuty – platba firmě ve výši 280 korun za „změřeného“ řidiče byla oficiálně poplatkem za nájem radaru. Podle kritiků z řad opozičních zastupitelů byl však výsledek podobný: neúměrně vysoký výdělek pro firmu. „Měsíční fakturace nikdy neklesla pod milion. A pan starosta sebejistě vyprávěl, že je všechno čisté,“ řekl zastupitel Jan Šimek (Náš Varnsdorf).

Pokud případ dospěje k soudu, může bývalý starosta Horáček dostat až 12 let vězení, podnikatel Schubert je ohrožený sazbou až osm let. Kromě nich je obviněna i firma Water Solar Technology, místostarosta Josef Hambálek z hnutí ANO a ještě jeden další člověk (jeho jméno není zatím známé).

Policisté chtějí v ideálním případě vyšetřování uzavřít během letošního roku.

Reklama

Doporučované