Hlavní obsah

Úplatný soudce má jít na 3,5 roku do vězení, láhev whisky dostane stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Redaktor Radek Nohl ze soudu vysvětluje, proč má jít Ladislav Jelínek do vězení.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Okresní soud v Kladně vynesl rozsudek v korupční kauze soudce Ladislava Jelínka.

Článek

Tři a půl roku vězení, pokuta 90 tisíc korun a láhev whisky, která propadne státu. Takový trest si vyslechl soudce Ladislav Jelínek, kterého Okresní soud v Kladně odsoudil za to, že za úplatky sliboval ovlivňování některých kauz.

Ve vězení mají skončit také další aktéři korupčního případu Fratnišek Froněk a Tomáš Šimek. Ota Güttner a bývalý šéf litoměřické cizinecké policie Petr Hladký dostali pravomocně podmínku. Rozsudek u zbytku zatím není pravomocný, státní zástupce i advokáti si dali čas na rozmyšlenou. Jestli se proti verdiktu odvolají, bude případ řešit Krajský soud v Praze.

Žalobce Radim Dragoun po verdiktu řekl, že je s výší trestů spokojený. Soudce ve dvou případech jeho návrh ještě zpřísnil a u ostatních nechal zhruba v takové výši, jakou navrhoval.

Soudce Petr Sedlařík zpřísnil Jelínkovi navrhovaný trest o půl roku. „Senát se nemohl držet úplného dna, které bylo možné v této věci ukládat," zdůvodnil Sedlařík.

„Byla to velká změna v životě člověka, který měl určité zázemí, o to pak rychleji přišel. Na druhou stranu důvodem byla trestná činnost," dodal Sedlařík. Jelínkův advokát Martin Luštík nechtěl rozsudek komentovat.

Nižší trest za 400 tisíc

Jelínek chtěl podle obžaloby po Šimkovi 400 tisíc korun. Na oplátku mu slíbil, že mu pomůže s jeho problémem se zákonem.

Kladenský soudce Petr Sedlařík při čtení rozsudku uvedl, že Jelínek si chtěl peníze od Šimka ponechat, aniž by se dál snažil ovlivnit práci jiného litoměřického soudce Vlastimila Nedvěda.

Právě ten řešil Šimkovu kauzu - byl trestán za to, že nejméně v patnácti případech prokazatelně řídil auto, přestože to měl soudem zakázané. Šimek před soudem litoval, že Jelínkovi peníze předal.

Kancelář měl v hospodě

Jelínek si předání peněz domlouval v litoměřické hospodě Sparta, kam chodil pravidelně na pivo. Nevědl ale, že schůzky dokumentuje policie.

„Dostal se do špatné životní situace, neřešil ji nejlépe, seděl často v hospodě. To je pravda. Žádný úplatek ale nepožadoval," řekl Jelínkův obhájce Martin Luštík.

Bývalý šéf cizinecké policie Petr Hladký skončil u  soudu, protože se přes prostředníka snažil ovlivnit jinou kauzu, v níž byl obviněn z podplácení. Güttnerovi předal 500 tisíc korun. Ten si údajně část peněz ponechal.

Hladký u soudu řekl, že si dlouho rozmýšlel, zda peníze Güttnerovi předá. Udělal to až poté, co navštívil kartářku. Když zjistil, že Güttner peníze soudci Nedvědovi nedal, tak se je snažil získat zpět. Neuspěl.

Güttner naopak u soudu vypověděl, že Hladký má na zahradě pod holubníkem zakopáno zhruba dvanáct milionů korun. „Nikdy jsem žádné peníze zakopány neměl," reagoval na to Hladký.

Reklama

Doporučované