Hlavní obsah

Uplynulo 73 let od zkázy Nagasaki. Stále nás provází strach z jaderné války, řekl generální tajemník OSN

V Nagasaki si připomněli 73 let od události, při níž zemřely desetitisíce lidí. Video: Reuters

 

Reklama

Pietní akce u příležitosti 73 let od atomového útoku na japonské město Nagasaki se letos vůbec poprvé zúčastnil generální tajemník OSN. Na akci vyzval k úplnému jadernému odzbrojení světa.

Článek

Japonsko si ve čtvrtek připomíná 73. výročí atomového útoku Spojených států na město Nagasaki. K tomu došlo v poslední fázi druhé světové války 9. srpna 1945. Každoročního ceremoniálu se vůbec poprvé zúčastnil generální tajemník OSN. António Guterres na pietní akci vyzval k úplnému jadernému odzbrojení.

„Bohužel i po 73 letech nás provází strach z jaderné války. Miliony lidí, včetně Japonců, žijí ve stínu strachu z nepředstavitelného masakru,“ řekl Guterres. „Úplné odstranění jaderných zbraní zůstává nejvyšší prioritou Spojených národů v oblasti odzbrojení. Tady v Nagasaki vyzývám všechny státy, aby se zavázaly k jadernému odzbrojení a viditelně v této věci postupovaly. Jaderné mocnosti nesou zvláštní odpovědnost,“ dodal.

Guterresův předchůdce Pan Ki-mun se v roce 2010 coby první generální tajemník OSN zúčastnil pietní akce u příležitosti výročí bombardování Hirošimy.

Akce v Nagasaki se zúčastnil i starosta města Tomihisa Taue, který vyzval japonskou vládu, aby se připojila ke smlouvě OSN o zákazu jaderných zbraní. Japonsko je jedinou zemí, jež čelila jadernému bombardování, ale jednání o smlouvě se nezúčastnila, píše agentura Reuters. Japonsko tvrdí, že jednání nepovede k úplnému jadernému odzbrojení světa, pokud se ho nebudou účastnit země disponující jaderným arzenálem.

Bombardování Nagasaki 9. srpna 1945 bylo druhým útokem Američanů na Japonsko během druhé světové války. Zemřelo při něm 70 tisíc lidí. O tři dny dříve si útok na Hirošimu vyžádal asi 140 tisíc životů.

Reklama

Doporučované