Hlavní obsah

Úřad práce nebo hlídání vnoučat. Exposlanci ČSSD a KSČM řeší, co dál

Foto: Seznam Zprávy

Poslanecká sněmovna.

Reklama

Seznam Zprávy zjišťovaly, co budou dělat poslanci ČSSD a KSČM poté, co neuspěli ve volbách. Někteří se vrací k původnímu povolání, jiní si dávají čas na rozmyšlenou. Najdou se i tací, kteří skončili na Úřadu práce.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

V nové Sněmovně už nezasednou komunisté a poslanci sociální demokracie. Svoji kancelář musel vyklidit například bývalý komunistický předseda a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip.

Seznam Zprávám řekl, že se vrací k advokacii. „Já nepřestanu politicky pracovat, už jsem se například vyjádřil k hyenismu, který předvádí Senát vůči prezidentovi republiky,“ řekl Seznam Zprávám Filip.

Jeho bývalý kolega ze Sněmovny Jiří Valenta je teď bez práce. „Aktuálně jsem zaevidován na Úřadu práce, přičemž v horizontu dvou až tří měsíců se začnu účastnit vypsaných výběrových řízení,“ napsal v SMS zprávě exposlanec.

Dalším výrazným komunistickým politikem ve Sněmovně byl Jiří Dolejš, který se prý teprve bude rozhodovat, co dál.

„Pochopitelně nebudu spěchat na to, jak strávím roky, co mi zbývají do důchodu. Nejsem v žádném stresu, dluhy nemám, děti už jsou velké a samy si vydělávají. Nenutí mě nic, abych něco honem, honem sháněl. Chci se rozhodovat volně a nejsem ve stresu, můžu se klidně rozhodovat i do jara,“ popisuje svoji budoucnost Dolejš.

Když ale podle něj někde člověk sedí 20 let, „zaroste mu to pod kůži“. I proto se chce Dolejš mimo jiné i nadále zabývat stranickými věcmi.

Poslanecký mandát ve volbách, které se konaly 9. a 10. října, obhajovalo 164 dosavadních členů dolní komory. Úspěšných bylo 99 z nich.

Mezi končící výrazné poslance patří i někdejší ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD. Seznam Zprávám řekla, že se vrhá zpět do právních vod v Brně. Bude se věnovat ochraně práv dětí a právní agendě ve veřejném sektoru. Plánuje také odpočinek.

„Dvacet let právní praxe a z toho 4 roky poslankyní. Budu se dále věnovat právu a těším se na to. Pracovala jsem dříve jako vedoucí právníků Kanceláře ombudsmana, šéfka legislativy Senátu, vládní legislativy nebo místopředsedkyně Legislativní rady vlády. Naváži na svou profesní dráhu a do Sněmovny určitě pracovně zase zavítám, i když ne jako poslankyně,“ popsala své plány exposlankyně.

Bývalý hejtman Vysočiny a exposlanec Jiří Běhounek se po konci kariéry ve Sněmovně chce věnovat vnoučatům. „Vzhledem k činnostem a nasazení, které mám za sebou během let, budu mít dost času se starat o vnoučata,“ napsal Seznam Zprávám Běhounek.

Jihočeský exposlanec Ondřej Veselý šéfoval zahraničnímu výboru. Poté, co se stejně jako všichni jeho kolegové z ČSSD nedostal do Sněmovny, se plánuje věnovat politice v Písku. „Pokračuji jako neuvolněný místostarosta města Písku a více rozjedu advokátní praxi.“

Seznam Zprávy se ptaly také ministra vnitra Jana Hamáčka, co plánuje po demisi vlády dělat. Na zaslané otázky ale neodpověděl.

Plat končí, ale dorazí odchodné

Základní měsíční plat poslance činí více než 90 tisíc korun, zvyšují ho příplatky za různé funkce. Stovka poslanců, kteří mandát neobhajovali nebo neobhájili, má nárok na odchodné, které může činit až pět jejich posledních měsíčních platů podle počtu odsloužených let.

Odchodné bude moci Sněmovna vyplatit ze zákona po třech měsících od ukončení výkonu funkce, tedy nejdříve v lednu. V návrhu státního rozpočtu je na to vyčleněno 66,5 milionu korun, potřeba budou zhruba dvě třetiny této sumy. Nejvyšší nárok na odchodné mají místopředsedové Sněmovny, a to 866 tisíc korun každý z řadových místopředsedů a Vojtěch Filip jako první místopředseda 912 500 korun.

Reklama

Doporučované