Hlavní obsah

V čele Sněmovny má být Pekarová Adamová. ANO dostane dva místopředsedy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

aktualizováno •

Pravděpodobná vládní koalice Spolu a Pirátů se Starosty počítá na předsednický post se šéfkou TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou. Hnutí ANO by mělo získat dva místopředsedy Poslanecké sněmovny ze šesti.

Článek

Předseda ODS Petr Fiala dnes oznámil, že v čele Poslanecké sněmovny bude koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráti a Starostové prosazovat Markétu Pekarovou Adamovou, předsedkyni TOP 09.

„Chtěla bych poděkovat za velkou důvěru, která je ve mě vložena. A pevně doufám, že nezklamu kolegy a budu důstojně reprezentovat celou Poslaneckou sněmovnu,“ řekla ke své nominaci Pekarová Adamová.

Předseda ODS Fiala rovněž oznámil, že hnutí ANO by mělo v čele Poslanecké sněmovny získat dva místopředsednické posty. Zároveň ale zástupci koalic zatím nechtěli komentovat, jak by se dívali na případnou opětovnou nominaci Radka Vondráčka (ANO). Ten nyní čelí kritice za postup kolem jednání s prezidentem Milošem Zemanem.

„My s hnutím ANO budeme teprve jednat, takže je předčasné předjímat,“ dodala Pekarová Adamová.

Schillerová: Vondráčka nekádrujte

Zatímco koalice už svou nominaci na předsedkyni Poslanecké sněmovny odhalily, hnutí ANO zatím jména svých kandidátů zveřejňovat nechce.

„Nebavili jsme se o jednotlivých nominacích. Bavili jsme se o variantách. O jménech budeme hlasovat na příštím klubu 2. listopadu,“ uvedla předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová (za ANO).

Na místopředsednický post tak připadá v úvahu právě i Vondráček. Zároveň ale dosavadní předseda Sněmovny vypadl z vyjednávacího týmu hnutí ANO, který bude řešit složení orgánů nové Poslanecké sněmovny s koalicemi Spolu a Pirátů se Starosty a nezávislými. V týmu ho nahradí právě Schillerová, kterou doplní Jaroslav Faltýnek (ANO).

„My nebudeme kádrovat nominanty, ale očekáváme stejný přístup k našim kandidátům. Že ani oni nebudou kádrovat. To, že nám nabídli dva místopředsedy, vychází z poměrného zastoupení a já to vítám,“ okomentovala Schillerová koaliční nominaci poslankyně Pekarové Adamové do čela Sněmovny a dva místopředsednické posty pro ANO.

Bez SPD

Z plánů na složení vedení Poslanecké sněmovny pak vyplývá, že žádného zástupce nezíská SPD. Její předseda Tomio Okamura na tom však trvá.

„Pokud budeme respektovat zásady poměrného zastoupení ve vedení Poslanecké sněmovny a pokud bude mít hnutí ANO jako nejsilnější klub z budoucí opozice dva místopředsedy, tak to početně nevychází,“ řekl Fiala.

Aktuální dolní komora má místopředsedů pět, a to z KSČM, ČSSD, ODS, SPD a Pirátské strany. Nová Sněmovna by podle Spolu a Pirátů se STAN měla mít šest místopředsedů, kromě dvou z ANO po jednom z ODS, KDU-ČSL, Pirátů a STAN. Nominantkou Pirátů bude místopředsedkyně strany Olga Richterová.

Reklama

Doporučované