Hlavní obsah

Úřad Schillerové má vydat dopis s důležitými poznámkami, nařídil soud

Foto: vláda.cz

Úřad ministryně financí Aleny Schillerové zatím dokument z kauzy Diag Human dát odmítá.

Reklama

Advokát Jan Kalvoda se snaží kvůli kauze Diag Human získat dokument s poznámkami, které měly být sepsány v éře ministra financí Eduarda Janoty.

Článek

Po více než třech letech od podání žaloby rozhodl tento týden pražský městský soud případ, který souvisí s kauzou Diag Human, v níž jde o zmařený obchod s krevní plazmou.

Soudní verdikt se týká dopisu, který by měl ležet na ministerstvu financí a jehož autentickou verzi se snaží získat právní zástupce Diag Human, advokát Jan Kalvoda.

Jde o korespondenci, kterou Kalvoda posílal bývalému ministrovi financí Eduardu Janotovi. Poté, co byl adresátovi doručen, označili ho razítkem kabinetu ministra financí, ale hlavně je na něm také několik rukou doplněných poznámek – zřejmě od některého z úředníků ministerstva –, kvůli nimž jej Diag považuje za důležitý.

Podle Kalvody z několika důvodů: dopis by prý mohl třeba potvrdit, že vláda jednala z rozhodci, kteří rozhodovali o tom, zda má Diag Human nárok na náhradu za údajně zmařený obchod s krevní plazmou. Nebo že byla předem dohoda na výsledku přezkumného řízení.

Na dokumentu se totiž píše, že „materiál do vlády nepůjde (zatím)“. Nebo že tehdejší ministr Janota byl u premiéra Jana Fischera a jednání se zúčastnila také bývalá ministryně zdravotnictví Dana Jurásková společně s jejím náměstkem Markem Šnajdrem. Na papíru je dále uvedeno, že „rozhodci rozhodnou – ČR už nic“.

Foto: Dokument ze soudního spisu, Seznam Zprávy

Kopie dokumentu, jehož autentickou verzi chce advokát Kalvoda získat.

Advokát Kalvoda získal zatím jen kopii dokumentu (viz snímek), která je také součástí soudního spisu. Kvůli ověření jeho pravosti žádal již v listopadu 2017 zástupce Diag Human ministerstvo financí o jeho autentickou verzi.

Resort však žádosti nevyhověl, Jan Kalvoda se obrátil na soud a ten v pondělí rozhodl v jeho prospěch. Stát tak – jak dále uvedl Kalvoda – musí podat informaci o autentičnosti zmíněného dokumentu. „Pak už by měl stát jednat a zahájit trestní konsekvence,“ doplnil.

Mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig uvedl, že podle rozhodnutí má ministerstvo financí poskytnout dopis do 15 dní poté, co bude rozsudek pravomocný.

Úřad ministryně Aleny Schillerové (za hnutí ANO) se může proti verdiktu ještě odvolat. „Ministerstvo financí stejně jako v obdobných případech nejprve vyčká na doručení písemného vyhotovení rozsudku, podrobně se seznámí s jeho odůvodněním a teprve poté se bude moci rozhodnout o dalším postupu,“ uvedl Tomáš Weiss z tiskového oddělení ministerstva financí.

Soudní spor mezi firmou Diag Human a Českem o zmařený obchod s krevní plazmou začal už v roce 1996. Dosud stát všechny nároky Diag Human na odškodné odmítal.

V polovině roku 2013 vydali rozhodci usnesení, jímž arbitráž v Česku zastavili. Usnesení odůvodnili tak, že věc již byla rozhodnuta v roce 2002, kdy stát firmě vyplatil 326 milionů za poškození dobrého jména, takže všechna následující rozhodnutí ve věci nemají právní účinky.

Spor však dál probíhá v několika zemích v zahraničí a navíc se čeká také na rozhodnutí v mezinárodní arbitráži.

Reklama

Doporučované