Hlavní obsah

Úřady v Německu zajišťují před silvestrem města. Rakousko rozdává kapesní alarmy

Jsme připraveni, hlásí policie v Kolíně nad Rýnem. Ženám rozdají alarmy a město prošpikují kameramiVideo: Anita Baselová

 

Reklama

Po loňských masových útocích v průběhu silvestrovských oslav policie představila nová bezpečnostní opatření.

Článek

Po zkušenostech z loňského silvestra, kdy v řadě rakouských a německých městech zaznamenaly úřady stovky sexuálních útoků a krádeží, zvyšuje policie před nadcházejícími novoročními oslavami bezpečnostní opatření.

Agentura DPA pak připomíná, že bezpečnostní plány byly ještě v posledních dnech upraveny po útoku na vánoční trh v německém hlavním městě Berlíně.

Zátarasy v Kolíně nad Rýnem

Policie v Kolíně nad Rýnem, který se loni stal hlavním místem násilí proti ženám, se například nově rozhodla na silvestra zablokovat některé ulice betonovými zábranami.

„Poslední dva týdny nám ukázaly, jak křehká může být naše bezpečnost,” uvedl kolínský policejní prezident Jürgen Mathies, podle kterého jsou jednotky na oslavy v porýnské metropoli dobře připraveny.

Už předtím kolínské úřady prošpikovaly některé ulice novými bezpečnostními kamerami - především v okolí hlavního vlakového nádraží, kde se odehrála většina útoků.

„Díky kamerám budeme moci zoomovat, sledovat lidi a uchovávat záznam dva týdny,” řekl policejní mluvčí Dirk Weber.

1500 policistů v ulicích

Na policejním ředitelství budou videa sledovat policisté ze speciálních jednotek, stovky dalších policistů pak pohlídají město přímo v ulicích.

V historickém centru Kolína nad Rýnem bude hlídkovat na 1 500 policistů, což je zhruba desetkrát více než v minulém roce. Strážcům zákona budou k dispozici i vrtulníky.

„K dispozici také bude 100 mobilních týmů, které budou hlídkovat kolem památek a mostů, takže v případě potřeby budeme moci rychle zasáhnout. Občané se na policii budou moci kdykoli obrátit a požádat ji o pomoc,” dodal Weber.

Rakousko rozdává kapesní alarmy

Rakouská policie začala ženám před silvestrem rozdávat kapesní alarmy.

Malé zařízení po stisknutí začne vydávat zvuk o síle 110 decibelů a úřady si slibují, že by zastrašil případné násilníky nebo upozornil okolí a pomohl přivolat napadeným pomoc.

Policisté chtějí rozdat celkem 6 000 kapesních alarmů, z toho 1 400 v rakouském hlavním městě.

Reklama

Doporučované