Hlavní obsah

Urážky vůči Richterové? Všichni vědí, že mluvím blbě, omlouval se Babiš

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Premiér Andrej Babiš (ANO) se omluvil poslankyni a místopředsedkyni Pirátů Olze Richterové za to, že ji před necelými dvěma týdny označil při interpelacích za nechutnou.

Článek

Novinářům po dnešním zasedání kabinetu řekl, že ho to mrzí a příště chce reagovat líp.

„Je pravda, že co se týče paní Pirátky, tak jsem se asi nevyjádřil úplně akurátně, za to se omlouvám jí i vám,“ uvedl Babiš. Dodal, že se o něm ví, že mluví „blbě česky“, takže své vyjádření původně nepovažoval za problém.

Richterová se ve Sněmovně Babiše ptala na údajný návrh přestat zveřejňovat aktuální data o úmrtích s covidem-19. „Jste skutečně nechutná. Vám nevadí, že tady jsou nějací pozůstalí? Vám to dělá radost, kolik lidí zemřelo? Asi ano,“ odpovídal Babiš. Richterová zareagovala slovy, že se nebude snižovat k nechutným osobním útokům.

Babiš dnes řekl, že interpelace slouží k tomu, aby opozice mohla „mluvit na kameru a kopat do Babiše“. V případě dotazu Richterové podle něj za reakci mohlo téma. „Vždy, když někdo zemře, tak je to tragická událost. Když o tom někdo opakovaně mluví a libuje si v tom, tak jsem reagoval, jak jsem reagoval. To mě mrzí a určitě se budu snažit reagovat líp,“ uvedl dnes Babiš.

Šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek o víkendu České televizi řekl, že nikdy neměl úmysl statistiky o úmrtích na covid-19 tajit. Má ale podle něj smysl je zveřejňovat zhruba po třech dnech až týdnu. V reálném čase podle něj údaje nejsou dostatečně přesné a jejich pozdější korekce vyvolávají představy, že se zpětně mění.

Reklama

Doporučované