Hlavní obsah

Úředníci si z dotací platili večírky s DJ a fotokoutkem

Foto: Shutterstock.com

Za tři „vzdělávací“ semináře zaplatilo ministerstvo přes milion korun.

Reklama

aktualizováno •

Nejvyšší kontrolní úřad zjistil, že Ministerstvo průmyslu a obchodu zaplatilo více než 1,2 milionu korun za tři výroční semináře, které údajně měly mít vzdělávací charakter. Ve skutečnosti se ale podle NKÚ jednalo o společenské akce pro úředníky.

Článek

‚Konaly se po pracovní době, trvaly do nočních hodin a výdaje s nimi spojené byly vynaloženy na pronájem restaurace či klubu, zajištění cateringu, DJ produkci, fotokoutek a podobně,” píše se ve zprávě s tím, že výdaje na vzdělávací aktivity nebo lektorské služby byly naopak nulové.

Podle NKÚ jde o porušení rozpočtové kázně, o kterém už byl informován finanční úřad. „Používat veřejné prostředky určené k vzdělávání na takovéto úřednické večírky je nepřípustné a jde o typický příklad nezpůsobilých výdajů,“ uvedl člen úřadu Jan Kinšt, který kontrolní akci řídil.

Ministerstvo uvedlo, že náprava byla zajištěna, byly zajištěny personální změny a zpráva úřadu je neaktuální. Případné čerpání peněz na neoprávněné akce nechá ministr Karel Havlíček (za ANO) prověřit. „Pokud se prokáže, že se dotační peníze čerpaly neoprávněně, na akce, které nesouvisely s tím, pro co má OP PIK sloužit, vyvodím z toho důsledky,“ uvedl Havlíček.

Na pochybení úřad přišel, když prověřoval, jak úředníci dohlížejí na program Podpora podnikání pro konkurenceschopnost. Česko z něj pro podnikatele může vyčerpat až 112 miliard korun. Čerpání peněz v minulosti ale vázlo a až ve 14 % žádostí se objevovaly chyby. Unie proto loni na rok a půl pozastavila čerpání peněz.

Pro zajímavost: jde o program, ze kterého se například mělo vyplatit 100 milionů holdingu Agrofert na výrobní linku nového toastového chleba – kvůli pochybnostem šly ale peníze zatím z národního rozpočtu.

Nejvyšší kontrolní úřad následně začal zkoumat, jakým způsobem úředníci vlastně na program dohlížejí – na takzvanou ‚technickou pomoc” mají u tohoto operačního programu téměř 4 miliardy korun. Většina jde na platy úředníků, ale také na propagaci nebo právě na vzdělávání.

Kromě ‚vzdělávací večírků” kontroloři přišli například na to, že ministerstvo zanedbává kontroly. ‚MPO chtělo během programového období udělat 2400 kontrol, nicméně na konci roku 2018, tedy v polovině období čerpání prostředků, jich ukončilo jen 366,” píše se dále ve zprávě.

Reklama

Doporučované