Hlavní obsah

Soud ocenil, že úředník Kušnierz promluvil. Místo 10 mu dal 7 let vězení

Kauza ROP Severozápad. Co bude dál s Petrem Kušnierzem?Video: Anita Baselová, Radek Nohl

 

Reklama

Odvolací vrchní soud pravomocně rozhodl rozsáhlou kauzu manipulací s dotacemi v Ústeckém a Karlovarském kraji.

Článek

Nejznámější kauza podvodů při rozdělování evropských dotací - případ ROP Severozápad - má nový rozsudek. Účet pro obžalované úředníky a jednoho expolitika se však v podstatě nezměnil.

Vrchní soud v odvolacím řízení poslal hlavního obžalovaného Petra Kušnierze - bývalého ředitele dotačního úřadu ROP Severozápad - do vězení na sedm let.

To je stejná výše trestu, kterou předtím vynesl krajský soud. Soudce Michal Hodoušek však v odůvodnění uvedl, že sazbu dodržel jenom proto, že Kušnierz během vyšetřování začal spolupracovat a rozkryl policii další detaily systému, podle něhož se v Ústeckém a Karlovarském kraji rozhodovalo o dotacích.

Policie i díky Kušnierzovu svědectví loni na podzim obvinila více než dvacet lidí, mezi nimi i někdejší vrcholné politiky a podnikatele v regionu. Je mezi nimi třeba bývalá hejtmanka Jana Vaňhová, její tehdejší náměstci Arno Fišera, Pavel Kouda nebo vlivný podnikatel Daniel Ježek.

Žalobce Tomáš Minx u odvolacího procesu řekl, že obě kauzy - ta Kušnierzova a ta s více než 20 obviněnými - spolu souvisejí, protože je podle něho propojuje pokračující trestná činnost. Proto požadoval, aby se celý projednávaný případ vrátil k ústeckému krajskému soudu nebo policii k došetření.

Odvolací senát však vrátil ke krajskému soudu jen část případu. Týká se kromě Kušnierze dalších dvou z celkem šesti nyní odsouzených.

Kromě Kušnierze odvolací senát zopakoval verdikt krajského soudu i v případě bývalého náměstka hejtmanky v Ústeckém kraji Pavla Koudy - ten dostal 3 roky vězení s odkladem na 5 let.

Podobně se zachoval i u dalších čtyřech obžalovaných.

Reklama

Doporučované