Hlavní obsah

USA chtějí hájit evropské energetické zájmy, kvůli Nord Stream 2 chystají senátoři sankce

Zahraniční výbor schválil návrh zákona o sankcích pro firmy podílející se na stavbě Nord Stream 2.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sankce by podle návrhu zákona měly mířit zejména na společnosti pokládající ocelové trubky na dno Baltského moře. Moskva označila plán za rusofobní.

Článek

Do ochrany evropských energetických zájmů se výrazně vložily Spojené státy. Zahraniční výbor amerického Senátu schválil poměrem hlasů 20:2 návrh zákona s názvem „Protecting Europe’s Energy Security Act“. Ten počítá s uvalením sankcí na firmy a jednotlivce, kteří se podílejí na výstavbě kontroverzního plynovodu Nord Stream 2. Ten povede po dně Baltského moře z Ruské federace do německého Greifswaldu.

Vůči výstavbě 1225 kilometrů dlouhého plynovodu za bezmála 12 miliard eur existuje v zámoří vzácná politická shoda v obou komorách Kongresu. Jde také o agendu, kde americký prezident Donald Trump vzácně navazuje na postoj svých předchůdců, tedy Baracka Obamy a George W. Bushe.

Kreml označil návrh za rusofobní. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová, již citovaly světové agentury, na tiskové konferenci v Moskvě řekla, že rezoluce senátního výboru jen otevírá „další kolo rusofobní kampaně“.

Foto: Mapy.cz

Trasa plynovodu Nord Stream 2.

Aby sankce, které by se mohly týkat i další „tepny“ přepravující ruský plyn, projektu Turk Stream, vstoupily v platnost, musí je schválit celý Senát, Sněmovna reprezentantů a posléze podepsat prezident Trump. „Chráníme Německo před Ruskem a Rusko z Německa dostává miliardy a miliardy dolarů,“ prohlásil šéf Bílého domu před časem po schůzce s polským prezidentem Andrzejem Dudou.

Američtí senátoři i řada expertů mají pocit, že výstavbou plynovodu Nord Stream 2 Evropa dál „zrazuje“ Ukrajinu, tedy dosavadní tranzitní zemi ruského plynu, jejíž území Ruská federace ilegálně anektovala. „Tohle není běžná komerční situace. Otázkou je, proč Evropa něco takového dovolí,“ řekl Hlasu Ameriky Colin Cleary z odboru energetických zdrojů amerického ministerstva zahraničí s poukazem na to, že Ukrajina o výhody tranzitní země může přijít.

Sankce se mohou dotknout západoevropských firem

Ruský prezident Vladimir Putin v minulosti opakovaně slíbil německé kancléřce Angele Merkelové, že po spuštění Nord Streamu 2 budou dodávky plynu přes Ukrajinu zachovány. Sám Kyjev o tom ale pochybuje s tím, že celý projekt Nord Stream 2 je trestem ze strany Ruské federace za ukrajinskou snahu se od Ruska politicky a ekonomicky dál odpoutat.

Plynovod, který bude sestávat z 200 000 rour, staví primárně ruská státní společnost Gazprom. Polovinu financování ale garantuje německé firmy BASF Wintershall a Uniper, francouzská Engie, britsko-nizozemský Shell a rakouská OMV.

Sankce by podle návrhu republikánského senátora Teda Cruze a demokratky Jeanne Shaheenové měly například směřovat proti švýcarské firmě Allseas Group a italskému Saipemu, jejichž lodě kladou obří ocelové trubky na dno Baltského moře.

Jejich manažerům by byl odepřen vstup do Spojených států a zablokovány transakce týkající se jejich obchodních zastoupení v USA.

Reklama

Doporučované