Hlavní obsah

USA darují světu 80 milionů dávek vakcín

Foto: Profimedia.cz

V zemi se 330 miliony obyvatel se zatím využilo na 275 milionů dávek a více než třetina obyvatelstva je plně očkovaná.

Reklama

„Jen demokracie vyvedou tento svět z pandemie,“ řekl šéf Bílého domu Joe Biden a rozhodl, že do konce června pošle do zahraničí další dávky vakcín proti koronaviru.

Článek

Kromě již slíbených 60 milionů dávek přípravku od firmy AstraZeneca Washington vyčlení na export nejméně 20 milionů dávek vakcín, kterými se už v zemi očkuje. Spojené státy tak navyšují na 80 milionů počet dávek protikoronavirových vakcín, které plánují do konce června přerozdělit do zahraničí. Prezident poznamenal, že Spojené státy se zavázaly darovat pětkrát více vakcín proti covidu-19 než jakákoliv jiná země.

„Dnes děláme další krok, abychom pomohli světu. Víme, že Amerika nikdy nebude zcela v bezpečí, dokud pandemie, která řádí po celém světě, nebude pod kontrolou,“ řekl americký prezident při vystoupení v Bílém domě. Pomáhat lidem po celém světě bojovat s nemocí je podle něj správnou věcí a ukázkou vynalézavosti a „slušnosti amerického lidu“.

„Stejně jako ve druhé světové válce Spojené státy byly v boji proti pandemii arzenálem demokracie, náš národ bude arzenálem vakcín pro zbytek světa,“ řekl Biden s tím, že jen demokracie vyvedou svět z této pandemie. Ujišťoval přitom, že Spojené státy nebudou dodávky vakcín používat jako páku „na zajištění službiček od jiných zemí“.

Kam ohlášené dodávky vakcín poputují nebo kdy začnou, zatím není jasné. Dosud USA předaly jiným zemím 4,5 milionu dávek vakcíny AstraZeneca, které si rozdělily Mexiko a Kanada, a Washington v uplynulých týdnech čelil rostoucímu tlaku ohledně sdílení svých zásob, zatímco zájem o očkování mezi Američany klesal. Na konci dubna pak Bidenova administrativa přislíbila rozdělení dalších 60 milionů dávek stejného přípravku do konce června a nyní přidává dalších 20 milionů dávek, přičemž mezi nimi mohou být vakcíny od výrobců Pfizer, Moderna i Johnson & Johnson.

„To znamená, že během následujících šesti týdnů Spojené státy americké odešlou do zahraničí 80 milionů dávek,“ uvedl Biden. Prezident řekl, že v případě vakcíny od AstraZenecy se čeká na stanovisko Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Dávky od ostatních výrobců se podle jeho slov začnou rozdělovat, „jakmile budou k dispozici“.

USA se podle všeho blíží k dosažení stavu, kdy budou mít zásoby vakcín na dokončení imunizace svého obyvatelstva. V zemi se 330 miliony obyvatel se zatím využilo na 275 milionů dávek a více než třetina obyvatelstva je plně očkovaná. Podle Bidena úterní aktualizace statistik Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) potvrdí 60procentní proočkovanost dospělé populace alespoň jednou dávkou. Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv mimo jiné schválil vakcínu Pfizer pro očkování dospívajících ve věku 12 až 15 let.

Reklama

Doporučované