Hlavní obsah

USA jsou na tom hůř než na jaře. Mají ale na dohled spásu jménem vakcína

Foto: Profimedia.cz

Američtí záchranáři na Floridě. Ilustrační fotografie.

Reklama

Ve Spojených státech umírá na covid-19 více lidí než na jaře. Rekordní jsou i počty pacientů v nemocnicích. A to zlé USA prý teprve čeká.

Článek

Tato zima bude pravděpodobně nejtěžší v americké zdravotnické historii, varuje Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (The Centers for Disease Control and Prevention/CDC). Podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse je v amerických nemocnicích více než sto tisíc lidí s koronavirem, denní nárůst nově nakažených přesáhl 200 tisíc případů. Jen ve středu koronavirové nákaze podlehlo v USA více než 2 760 lidí.

Spojené státy se tak dostaly přes rekordní hodnoty z jarní tzv. první epidemické vlny. A tamní odborníci varují, že se situace bude nadále zhoršovat. Absolutní počet mrtvých by podle Roberta Redfielda, šéfa CDC, mohl přesáhnout i 450 tisíc případů.

Vývoj ohledně pandemie ve světě sledujeme online:

Mezi aktuálně nejpostiženějšími americkými státy jsou ty nejlidnatější, tedy Kalifornie, Florida a Texas. Losangeleský starosta Eric Garcetti zareagoval vyhláškou přísného zákazu vycházení, a to s okamžitou platností. Podobné restrikce už platí i v celém losangeleském okrese, který je aktuálně celoamerickým ohniskem nákazy. Tamní nemocnice už téměř dosahují svých kapacit.

Zhoršení situace američtí odborníci čekají i proto, že spoustu lidí po celých Státech cestovalo za rodinami a blízkými, aby oslavili Den díkuvzdání. Ten byl minulý čtvrtek, a přestože pohyb lidí rozhodně nedosahoval „běžných svátečních“ čísel, mobilita v porovnání s minulými týdny a měsíci výrazně vzrostla.

„I kdyby jen úplně malé procento lidí bylo infikovaných, ale nakazilo by při cestě další, může to způsobit stovky tisíc nových případů,“ komentovala vývoj Cindy Friedmanová z CDC, podle BBC.

Foto: Profimedia.cz

Nemocnice v kalifornské Chula Vistě.

Světlo na konci tunelu: vakcína

Aktivně se začalo hovořit zejména o vakcíně, která by mohla začít krizi zmírňovat od začátku příštího roku. Podle deníku The New York Times by vůbec prvních přibližně 170 tisíc dávek od společnosti Pfizer mělo dorazit v polovině prosince například do státu New York. V první řadě bude očkování pro zdravotníky nebo pro obyvatele těch nejzasaženějších regionů.

Do konce roku by podle propočtů měl být k dispozici dostatečný počet dávek pro všechny ve státě New York. Pfizer slíbil dodat 25 milionů dávek vakcíny a další společnost, Moderna, 20 milionů dávek. A to přesto, že obě firmy ještě pro takovou distribuci potřebují potvrzení od Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv.

Obecně se rozhoduje o počtu dávek vakcín pro jednotlivé americké státy podle velikosti a počtu dospělých obyvatel. Strategii distribuce a kritéria hodnotí CDC. Podle šéfa střediska Redfielda by první lidé měli být očkováni opravdu již do 14 dní. CDC vydává pouze doporučení, jakým způsobem by se s vakcínou mělo v jednotlivých státech zacházet, guvernéři se však většinou radami řídí.

Přestože se ale čeká na oficiální schválení distribuce vakcíny, nemocnice už se začaly čile připravovat na jejich příjem. Nevědí sice, kolik jednotlivé instituce dávek dostanou, musejí mít ale prostor a prostředky na jakékoliv varianty. Samotné vakcíny totiž dorazí v kufřících naplněných suchým ledem, neboť látku je nutné uchovávat v mrazu. Kvůli notným neznámým však lékaři a pracovníci nevědí, zda budou okamžitě používat všechny dávky nebo si budou muset uschovat polovinu pro opětovné očkování. Vakcína totiž musí být aplikovaná ve dvou dávkách.

Všichni se však shodují na již zmíněné prioritizaci distribuce vakcín. Nejdřív musí být proočkováni zdravotníci, zejména ti, kteří se starají o pacienty s covidem-19. Poté by měli přijít na řadu také pracovníci pečovatelských domů a lidé, kteří v nich žijí. A to zejména proto, že tato skupina tvoří až 40 procent všech covidových úmrtí ve Spojených státech.

V další očkovací „vlně“ mají být pracovníci tzv. nezbytných povolání, ale také lidé s vysokým rizikem nákazy a lidé starší 65 let. Již v říjnu se vypracoval plán očkovacích priorit. Například prodavač v obchodě je v „nadřazenější“ skupině než člověk starší 65 let a tzv. polymorbidní, tedy s vyšším rizikem, že ho koronavirus ohrozí na životě.

Newyorský guvernér Andrew Cuomo federální očkovací plán kritizoval a tvrdí, že dokument přehlíží minoritní skupiny a chudé komunity. Zdůraznil, že plán nesmí být rasistický. Jak ale zmiňují v NYT, není zcela jasné, co se tím v praxi míní. Alfa a omega všeho budou konkrétní počty a místo doručení vakcín, na které se teď, nejen ve Spojených státech, netrpělivě čeká.

Reklama

Doporučované