Hlavní obsah

USA nejsou připraveny na obchodní dohodu s Čínou, oznámil Trump

Trump v Japonsku mluvil o obchodní dohodě s Čínou.Video: Šimon Trantina, AP

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump řekl, že Spojené státy nejsou připraveny nyní uzavřít obchodní dohodu s Čínou. Nevyloučil to však do budoucna.

Článek

„Myslím, že by si přáli, aby přijali návrh dohody, který měli na stole předtím, než se jej pokusili změnit. Chtěli by uzavřít dohodu, my na to nejsme připraveni,“ řekl Trump na tiskové konferenci při návštěvě Japonska, kde se stal prvním světovým lídrem, který se oficiálně setkal s novým císařem Naruhitem.

Trump dále pohrozil dalším navyšováním cel na čínské zboží. Jejich úroveň by podle něj mohla narůstat velmi jednoduše.

Jednání mezi Čínou a Spojenými státy se zaseklo na začátku května poté, co se strany nedokázaly dohodnout na podobě budoucích ekonomických vztahů mezi západní a východní velmocí.

Prezident však nezavrhl pozitivní vyhlídky. Vysoká cla podle něj způsobí, že Číňané uvolí a dohoda vznikne.

„Myslím, že někdy v budoucnu budou mít Spojené státy s Čínou skvělou obchodní dohodu, těšíme se na to. Nemyslím si, že Čína může pokračovat v placení několika set miliard dolarů na clech. Nevěřím, že to zvládnou,“ dodal pětačtyřicátý prezident USA.

Jednání mezi Američany a Číňany podle Trumpovy administrativy postupovala do začátku května dobře, pak byla prý příliš pomalá. Donald Trump na to zareagoval zvýšením cel z 10 na 25 %.

Reklama

Doporučované