Hlavní obsah

USA oživí svůj vesmírný program. Trump nechce koukat na záda Rusku a Číně

USA chtějí oživit svůj vesmírný program.Video: Reuters

 

Reklama

Americké ministerstvo obrany vytvoří nezávislou sekci vesmírných sil, která bude rovnocenná s ostatními armádními složkami. Oznámil to v pondělí americký prezident Donald Trump.

Článek

Americký prezident Donald Trump plánuje oživení vesmírného programu, aby Spojené státy hrály v konkurenci Ruska nebo Číny hlavní roli. Jedním z cílů je návrat amerických astronautů na Měsíc či dosažení Marsu, uvedl Trump.

„Když jde o obranu Ameriky, nestačí pouhá americká přítomnost ve vesmíru. Potřebujeme americkou dominanci ve vesmíru,“ prohlásil podle agentury Reuters prezident před zasedáním sboru řešícího otázky amerického vesmírného programu.

USA, které v posledních letech mimo jiné z finančních důvodů omezily výdaje spojené s vesmírným programem, podle Trumpa nesmí dopustit, „aby nás vedly Čína, Rusko a další země“.

Trump rovněž podepsal dekret zaměřený na omezení nežádoucího nadbytku techniky a z ní vytvořeného odpadu na oběžné dráze kolem Země. Nově vypouštěné družíce by se podle nařízení měly držet přísnějších standardů, aby se předešlo možným kolizím.

Reklama

Související témata:

Doporučované