Hlavní obsah

USA povolí některým zemím výjimky z kvót na výrobky z oceli

Firmy v Jižní Koreji, Brazílii a Argentině mohou požádat o výjimku z kvót pro výrobky z oceli.Video: Reuters

 

Reklama

Donald Trump slevil některým zemím z kvót na export oceli do Spojených států. Firmy v Jižní Koreji, Brazílii a Argentině mohou požádat o výjimku pro výrobky, kterých je ve Spojených státech nedostatek nebo je američtí producenti nevyrábějí v dostatečné kvalitě.

Článek

Americký prezident Donald Trump povolil Jižní Koreji, Brazílii a Argentině úlevy z kvót na ocel a samotné Argentině ještě úlevy z kvót na hliník. Oznámilo to ve středu americké ministerstvo obchodu.

„Firmy mohou podávat žádosti o výjimky pro produkty, kterých je ve Spojených státech nedostatek nebo které američtí producenti nevyrábějí v potřebné kvalitě,“ píše se v prohlášení. „V takových případech je možné udělit z kvót výjimku a nebude se vybírat clo,“ upřesňuje text podepsaný prezidentem.

Trump zavedl 25procentní clo na dovoz oceli a desetiprocentní clo na dovoz hliníku. Zdůvodnil to obavami o národní bezpečnost USA. Opatření pro dovoz z Evropské unie, Kanady a Mexika vstoupilo v platnost 1. června. Ministr obchodu Wilbur Ross 31. května oznámil, že s některými jinými státy byla dohodnuta jiná, necelní opatření omezující jejich dovoz do USA.

Podle Rossova prohlášení byla například s Jižní Koreou dohodnuta kvóta ve výši 70 procent obvyklé výše jejího vývozu oceli do Spojených států v letech 2015 a 2017. Totožné opatření se dotklo i hotových brazilských ocelových výrobků. Brazilská vláda označila americké kvóty a cla na dovoz své oceli a hliníku za neoprávněné, uvedla ale, že je otevřena hledání řešení.

Reklama

Související témata:

Doporučované