Hlavní obsah

USA pracují na válečných lodích bez posádky, do tří let chtějí prototyp

Foto: navylive.dodlive.mil

Obrovské a pomalé válečné lodě budou zřejmě brzy minulostí.

Reklama

Na dálku ovládané plavidlo bude plnit průzkumné, zásobovací, ale i útočné úkoly. Spojené státy je chtějí rozmístit po celém světě.

Článek

Světové oceány budou brázdit válečné lodě bez posádky. Alespoň podle posledních manuálů Pentagonu. Americké námořnictvo hodlá vybudovat obří loďstvo postavené na principech leteckých dronů, ovládané na dálku a bez lidské obsluhy.

Britský list The Times uvedl, že stroje budou vyrobené tak, aby se nikdy nemusely vrátit do přístavu.

Dosud nepojmenovaný typ plavidla, kterému se přezdívá „mořský vlak“, chtějí Spojené státy rozmístit po celém světě. Lodě budou sloužit k průzkumu, k přepravě střeliva a dalšího vybavení, ale i k nebezpečným vojenským misím včetně útoku na cizí plavidlo.

Americké námořnictvo proto zřejmě čeká proces zásadní transformace. Současné válečné lodě častokrát obsluhuje několik tisíc lidí. Agentura Darpa, která se pod taktovkou Pentagonu zabývá pokročilými výzkumnými projekty, chce vyvinout prototyp „mořského vlaku“ do konce roku 2023.

Pokud jde o design, nové lodě by se od těch současných neměly příliš lišit. Podle zástupců Darpy budou mít plavidla speciálně navržený trup, aby dokázala v rozbouřených vodách samostatně a nezávisle operovat bez posádky co nejdelší dobu.

„Naše agentura se zajímá o systémy, které nevyžadují lidskou obsluhu,“ sdělil The Times Andrew Nuss, programový manažér Darpy. Agentura dodává, že nové lodě spotřebují ohromné množství paliva. Na jejich palubách se pak pravděpodobně budou vyskytovat také klasické letecké drony.

Námořnictvo chce na výzkum nového typu plavidla příští rok uvolnit 630 milionů dolarů (více než 14 miliard korun). Konkrétní počet plánovaných prototypů není znám, deník The Times pouze uvedl, že lodě se budou vyrábět v různých velikostech.

Jakmile bude výzkum u konce, výroba plavidel bude výrazně levnější, než je tomu u současných válečných lodí, které mají podobné úkoly. Při výrobě se nebude muset počítat s místem pro posádku. Je proto vysoce pravděpodobné, že podobné lodě postupně vytlačí z amerického námořního arzenálu starší stroje.

Reklama

Doporučované