Hlavní obsah

USA s Čínou soupeří o Mars. Ještě v červenci tam vyšlou své sondy

Foto: NASA

Americká sonda Perseverance by měla přistát na Marsu v roce 2021. Přidá se k ní i ta čínská?

Reklama

Spojené státy americké a Čína chtějí dobýt Mars. Rivalové se chystají tento měsíc vyslat do vesmíru své sondy, které by měly v roce 2021 přistát. Obě mise si kladou za cíl potvrdit či vyvrátit existenci života na rudé planetě.

Článek

Dva roky poté, co americká meziplanetární sonda InSight přistála na Marsu, se chystají Spojené státy a Čína znovu dobýt rudou planetu - a začnou už tento měsíc. Velmoci si tak vytvářejí novou arénu pro své soupeření.

Pokud to počasí nad Čínou dovolí, sonda Tchien-wen-1 by mohla z ostrova Hainan odstartovat už ve čtvrtek. Tamní vláda však toto datum zatím nepotvrdila. Začátek cesty na Mars americké sondy Perseverance je naplánován na 30. července. Jejich vozítka by měla na rudou planetu dorazit příští rok.

Server CNN uvedl, že jak americká NASA, tak Čína si od misí slibují to samé. Cílem je odpovědět na otázky o potenciálním životu na Marsu a hledání známek a důkazů života v minulosti. Sonda Perseverance má navíc k dispozici vrtačku, kterou může použít ke sbírání vzorků z tamních hornin.

Čínská sonda nese příznačné jméno Tchien-wen, což v překladu znamená Pátrání po nebeské pravdě. Jde o první čínskou misi na Mars. „Pokud by byla úspěšná, znamenalo by to zásadní technický průlom,“ napsal vědecký tým Tchien-wen-1 v časopise Nature. Číňané si od přistání slibují, že získají informace o geologické struktuře, půdě, životním prostředí, atmosféře a možná i známkách vody na planetě.

Vědecký tým Tchien-wen-1 ve svém prohlášení uvedl, že sonda bude nejprve kroužit okolo Marsu, poté rovnou na první pokus přistane. Oproti tomu společnosti NASA trvalo déle, než se vůbec pokusila o přistání.

Pokud bude americká mise úspěšná, Perseverance se stane sedmou sondou, která na rudé planetě přistane. Vozítko Curiosity, které mapuje situaci na Marsu od roku 2012, stále posílá data o tamním povrchu.

Tento měsíc však Číňany i Američany předstihly Spojené arabské emiráty. 20. července se vydala zkoumat planetu jejich první sonda Amal, která by na Mars měla dorazit na začátku roku 2021. Projekt stál 200 milionů dolarů a šlo o první arabskou misi tohoto druhu.

Naposledy přistála na Marsu americká sonda InSight v roce 2018. Několik minut po úspěšném přistání poslala zprávu, že vše proběhlo dobře, včetně fotografie Marsu. Přistání tehdy sledovali diváci po celém světě, dokonce bylo vysíláno živě na věži americké burzy Nasdaq na Times Square.

Reklama

Doporučované