Hlavní obsah

USA utratí za záchranné balíčky tři biliony dolarů. Všechno na dluh

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

USA uvedly, že si chtějí ve druhém čtvrtletí půjčit rekordní tři biliony dolarů na záchranné balíčky související s dopady koronaviru, který doslova zdecimoval americký státní rozpočet.

Článek

Ministr financí Steven Mnuchin plánuje zvýšit státní dluh ve druhém čtvrtletí letošního roku na historickou hodnotu. Peníze mají státu pomoci zachránit ekonomiku vstupující do recese způsobené koronavirovou krizí.

Podle agentury Bloomberg je tato částka více než pětinásobkem předchozí vypůjčené částky stanovené na vrcholu finanční krize v roce 2008. Celkový vládní dluh USA se nyní blíží 25 bilionům dolarů.

Ministerstvo financí uvedlo, že tento nárůst je dán novou legislativou o stimulačních výdajích a odložením daní, což jsou kroky, které mají pomoci ekonomice překonat opatření sociálního distancu, kvůli kterému zavřela provoz velká část amerických podniků.

Odborníci ze zpravodajského serveru BBC odhadují, že nejnovější záchranné balíčky mají hodnotu asi 14 procent hospodářství země.

Spojené státy se historicky těší relativně nízkým úrokovým sazbám, protože jejich státní dluhy považují investoři po celém světě za relativně málo rizikové.

Ještě před vypuknutím pandemie se však podle dostupných informací vyšplhalo dluhové zatížení země na vysokou úroveň, kterou mnozí ekonomové považují za dlouhodobě riskantní - stát jednoduše utrácel víc, než vybral na daních.

Kongresový rozpočtový úřad v USA minulý měsíc předpověděl, že rozpočtový schodek letos dosáhne 3,7 bilionu dolarů.

Minulý týden řekl předseda americké centrální banky Jerome Powell, že by před pandemií „rád viděl účetnictví americké vlády v lepším stavu“. Nicméně, řekl, že výdaje jsou nyní zásadní pro zmírnění ekonomických škod, protože právě nucené uzavírání podniků v rámci opatření proti šíření viru stálo už nejméně 30 milionů lidí jejich místo.

Ministerstvo financí pomáhá pumpovat miliardy dolarů v úlevách a finančních injekcích do kapes amerických rodin a majitelů podniků. Biliony pak podle agentury Bloomberg pumpuje do systému Federální rezervní systém.

Ten v rámci svých vlastních snah o pomoc v posledních týdnech koupil dluhopisy v hodnotě více než bilionu dolarů.

Investoři ze zahraničí jsou také historicky významnými držiteli amerických dluhopisů. Jde zejména o Japonsko, Čínu a Velkou Británii.

Zvýšené napětí mezi USA a Čínou v posledních letech navíc obnovilo kontrolu americké dluhové pozice. Podle listu The Washington Post minulý týden úředníci Trumpovy administrativy diskutovali o zrušení dluhových závazků vůči Číně, ale americký prezident Donald Trump údajně tento nápad odmítl.

Foto: CBO

USA jsou na cestě k nejvyššímu zadlužení ve své historii. Koronavirus bude z tohoto pohledu horší než druhá světová válka. A bez bolestivých úspor se státní dluh vymkne kontrole.

Reklama

Doporučované