Hlavní obsah
Online

Počet nakažených překročil v USA o 23 000 hranici jednoho milionu

Ilustrační fotografie

Reklama

aktualizováno •

Koronavirem se po celém světě nakazily více než tři miliony lidí. Největší počet nakažených ze všech zemí evidují Spojené státy, kde testy potvrdily koronavirus již u více než milionu lidí. Dění sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Zdravotní komplikace související s koronavirem si podle Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) vyžádaly ve Spojených státech více mrtvých než počet amerických obětí války ve Vietnamu, kde v 60. a 70. letech minulého století padlo 58 318 Američanů.

- Počet obětí v Itálii vzrostl za poslední den o 323, což je méně než o den dříve. Denní nárůst nakažených je podobný: 2086.

- Británie eviduje přes 26 000 mrtvých s koronavirem, to je druhý nejvyšší počet na světě. Do statistik nově zahrnula zemřelé z pečovatelských domů.

- Španělsko oznámilo rekordní počet uzdravených z covid-19 za den: 6399. Úmrtí za den je 325, což je o 24 více než o den dříve.

- Experimentální lék remdesivir americké společnosti Gilead úspěšně prošel testem a může být účinný už po pěti dnech podávání, oznámila firma.

Úterní dění jsme sledovali v této online reportáži:

Dění ve světě jsme sledovali online i včera:

  • Venezuelané zablokovali kolumbijskou dálnici, chtějí domů

    Dav venezuelských migrantů na okraji kolumbijské metropole Bogoty zablokoval ve středu dálnici. Podle agentury Reuters se lidé domáhají možnosti návratu do své vlasti. Kvůli koronavirové krizi totiž v Kolumbii přišli o možnost obživy, a směr migrace se tak obrátil.

    Dohromady asi 500 migrantů už v úterý odpoledne dorazilo ke stanovišti celní kontroly na severním okraji Bogoty. Někteří z nich podle Reuters řekli, že kolumbijské úřady zabránily koloně asi 12 autobusů v cestě k hranici. Kolumbijský migrační úřad to zatím odmítl komentovat, ale místní policie upozornila, že samotná Venezuela stanovila denní limity pro počet migrantů, kteří se mohou vrátit do země. Venezuela uvedla, že jejich počet je omezen na 600, aby bylo možné je otestovat na výskyt koronaviru a zařídit jim případnou karanténu.

  • Finsko: V polovině května se otevřou školy, prázdniny začnou jako obvykle

    Finsko bude od 14. května postupně otvírat školy, které jsou kvůli koronavirové nákaze uzavřené od 18. března. Informovala o tom ve středu finská premiérka Sanna Marinová. Prázdniny začnou finským školákům jako obvykle na začátku června.

    Marinová řekla, že žáci základních škol se budou do lavic vracet postupně, ale do tříd budou chodit nanejvýš něco přes dva týdny, protože už na začátku června je čekají pravidelné letní prázdniny. Studenti středních škol a středních odborných škol budou nadále studovat dálkově.

    Školství je finskou chloubou. Finští školáci mají v mezinárodních testech pravidelně špičkové výsledky.

  • Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk, jeho příjmy překonaly očekávání

    Americká softwarová společnost Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o 22 procent na 10,75 miliardy dolarů (268 miliard Kč). Oznámila to ve středu firma, která je největším výrobcem počítačového softwaru na světě.

    Celkové příjmy společnosti ve čtvrtletí, které skončilo 31. března, meziročně vzrostly o 15 procent na více než 35 miliard dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu firmy Refinitiv odhadovali na 33,66 miliardy dolarů. K růstu zisku společnosti Microsoft opět přispěly dobré výsledky divize cloudových služeb Azure. Ty podpořil stoupající počet lidí pracujících z domova, který je důsledkem opatření proti šíření koronaviru, napsala agentura Reuters.

  • Část zemí EU chce zmírnit pravidla pro náhradu zrušených letů

    Země Evropské unie by měly postupovat koordinovaně při obnovování provozu pozemní i letecké dopravy, jehož podmínkou je pozitivní vývoj koronavirové nákazy. Podle chorvatského předsednictví EU se na tom při středeční videokonferenci shodli unijní ministři dopravy. Většina zemí podporuje další vstřícné kroky na pomoc dopravcům stiženým výpadkem provozu. Tucet unijních států včetně Česka ve středu předal Evropské komisi návrh na uvolnění pravidla, podle něhož musí aerolinky za zrušené lety zákazníkům vrátit peníze.

    Doprava je jedním z nejzasaženějších sektorů a podle ministrů by měla společná unijní pomoc ekonomikám rovněž počítat s provozovateli letecké, kamionové či lodní dopravy.

  • Americké akcie posílily díky nadějím na léčbu nemoci covid-19

    Americké akcie dnes výrazně posílily díky povzbudivým informacím o přípravku remdesivir pro léčbu pacientů s nemocí covid-19. Nárůstu akciového trhu nezabránila ani zpráva o téměř pětiprocentním poklesu ekonomiky Spojených států v prvním čtvrtletí.

  • Bloomberg: Bílý dům chce urychlit vývoj vakcíny proti koronaviru

    Americká vláda potichu připravuje velkou operaci s cílem urychlit vývoj koronavirové vakcíny. Napsala to ve středu agentura Bloomberg s odvoláním na osoby obeznámené s vládními plány. Bílý dům prý chce mít do konce roku připraveno 100 milionů dávek vakcíny.

    Do projektu, který má kódové označení Operace rychlost světla, se zapojí privátní farmaceutické firmy, vládní agentury a armáda, uvedla agentura. Doba potřebná k vývoji vakcíny by se mohla zkrátit až o osm měsíců. Schůzka věnovaná tomuto plánu se má v Bílém domě konat ve středu.

  • Maďarsko uvolňuje koronavirové restrikce s výjimkou Budapešti

    Maďarská vláda se rozhodla zmírnit některá restriktivní opatření přijatá kvůli šíření koronavirové infekce. Otevřít například bude možné bez omezení obchody a zahrádky restaurací. Nadále však bude platit povinnost nosit roušky v prodejnách a dopravních prostředcích. Na Facebooku o tom ve středu informoval premiér Viktor Orbán. Omezující opatření ale budou dál platit v Budapešti, která má nejvíce potvrzených případů infikování koronavirem. V hlavním městě nadále musejí obchody zavírat ve tři hodiny odpoledne, s výjimkou prodejen s potravinami a lékáren.

    Postupné uvolňování restrikcí uplatňuje Maďarsko podobně jako další země, včetně Česka, s cílem zmírnit negativní dopady koronavirové krize na ekonomiku. Podle agentury Reuters by maďarské hospodářství letos mohlo zaznamenat čtyřprocentní pokles.

  • Narodila se za Španělské chřipky, přežila covid-19 a oslavila sté narozeniny

    Belgičanka Julia Dewildeová se narodila v dobách pandemie španělské chřipky v roce 1920. Letos prodělala onemocnění covid-19 a oslavila sté narozeniny – čtyři dny předtím, než test potvrdil, že se uzdravila.

    O dalším příběhu koronavirové pandemie informovala agentura AFP.

  • Reuters: Spotify zaznamenal významný nárůst uživatelů i příjmu

    Díky koronavirové krizi zaznamenala švédská internetová služba Spotify v prvním čtvrtletí nárůst uživatelů na 130 milionů. Čtvrtletní příjem firmy se tak zvýšil o 22 % na 1,85 miliardy eur. Informovala o tom agentura Reuters.

    Služba Spotify je přední světovou platformou na streamování hudby od vydavatelství Sony, EMI, Warner Music Group, Universal a dalších.

  • Volkswagen: Provozní zisk klesl o 81 procent

    Německé automobilové skupině Volkswagen v prvním čtvrtletí klesl provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek o 81,4 procenta na 900 milionů eur (24,5 miliardy Kč). Výsledky negativně ovlivnila pandemie nemoci covid-19, která snížila prodej. Firma tak ve středečním prohlášení potvrdila předběžné výsledky, které zveřejnila v polovině dubna. Automobilka očekává, že v zisku bude i za celý rok, prodej i zisk ale budou výrazně nižší než loni.

    Zisk před zdaněním klesl téměř o 83 procent na 700 milionů eur. Hospodaření kromě propadu poptávky po nových autech negativně ovlivnil také bouřlivý vývoj na komoditních a kapitálových trzích. Tržby se snížily o 8,3 procenta na 55,1 miliardy eur (1,5 bilionu Kč). Dodávky zákazníkům klesly o 23 procent na dva miliony vozů.

  • Reuters: Pandemie je pro katalánské separatisty dalším argumentem pro nezávislost

    Katalánští separatisté využívají krizi způsobenou šířením koronaviru jako další argument pro získání nezávislosti na Španělsku. Někteří z nich tvrdí, že by pandemie nemoci covid-19 způsobila méně úmrtí, pokud by byl bohatý region na severovýchodě země samostatný. Podle některých expertů by se však tato strategie tvrdé kritiky Madridu mohla separatistům vymstít, jelikož i katalánské úřady se dopustily při reakci na pandemii určitých pochybení. Řada Španělů přitom v době krize více slyší na volání po národní jednotě, napsala agentura Reuters.

  • Turecko hlásí 89 obětí koronaviru, Řecko jednu

    Turecko ve středu oznámilo 89 nových úmrtí v souvislosti s nákazou koronavirem za posledních 24 hodin. Denní nárůst počtu obětí i nadále klesá, uvedla agentura AP. Jak dodal ministr zdravotnictví Fahrettin Koca, počet nakažených vzrostl o 2 936 na celkových 117 589. Celkový počet obětí je 3 081.

    V Řecku naopak oznámili jen jedno nové úmrtí v souvislosti s koronavirem a deset nově nakažených za posledních 24 hodin. Celkový počet obětí tak vzrostl na 139 a nakažených je 2 576.

  • Polsko, Maďarsko a Slovensko mají údaje ke koronaviru stabilní

    Údaje o denním přírůstku osob nově nakažených koronavirem a úmrtí spojených s touto infekci jsou nadále stabilní v Polsku, v Maďarsku a na Slovensku. Vyplývá to z aktuálních údajů zveřejněných úřady těchto tří zemí. Varšava ale v posledních dnech naznačuje mírně stoupající tendenci v počtech nakažených.

    Od úterního večera v Polsku podle ministerstva zdravotnictví zaznamenali 422 lidí nově nakažených koronavirem SARS-CoV-2. Předcházející denní přírůstek byl 316 a ještě o den dříve 285. V zemi s 38 miliony obyvatel je nyní celkově infikovaných podle výsledků testování 12 640.

  • Článek: Pandemie může ohrozit až polovinu globální pracovní síly

    Pandemie způsobená novým koronavirem může podle nejnovějších odhadů Mezinárodní organizace práce (ILO) při OSN zasáhnout až 1,5 miliardy pracujících, tedy téměř polovinu celosvětové pracovní síly.

    Přečtěte si více zde:

  • USA: Počet nakažených překročil o 23 tisíc hranici milionu

    Počet pacientů nakažených koronavirem překročil v USA o 23 000 hranici jednoho milionu. Vyplývá to ze souhrnné statistky americké Univerzity Johnse Hopkinse. Na komplikace spojené s onemocněním covid-19 zemřelo ve Spojených státech 59 000 lidí. Nejhorší zůstává situace ve státě New York s hlavním epicentrem ve stejnojmenném městě.

    Newyorský guvernér Andrew Cuomo ve středu oznámil, že počet úmrtí v úterý jen mírně poklesl na 330 oproti 335 obětem předešlý den. Počet hospitalizovaných se zvýšil, což podle guvernéra „není dobrá zpráva“. Zákaz vycházení, s výjimkou neodkladných záležitostí, vyprší 15. května, ale o dalším postupu bude Cuomo rozhodovat „s velkou opatrností“. Testování se zvýšilo z dřívějších 20 000 na 30 000 denně.

  • Francie eviduje již přes 24 000 zemřelých s covid-19

    Francie eviduje od 1. března již 24 087 zemřelých v souvislosti s koronavirem. Za poslední den tam komplikacím spojeným s nákazou podlehlo dalších 427 lidí, což je mírný nárůst oproti předchozímu dni. V zemi však již dva týdny ubývá pacientů v nemocnicích i na jednotkách intenzivní péče. S odkazem na místní ministerstvo zdravotnictví o tom informovala agentura Reuters.

    Francie ve svých statistikách uvádí zemřelé z nemocnic (15 053) i z domů s pečovatelskou službou a dalších sociálních zařízení (9 034). Kvůli nákaze covid-19 vyžaduje v zemi hospitalizaci stále 26 834 osob, což je o 650 méně než v úterý. Lehce přes 4 200 pacientů je na jednotkách intenzivní péče, jejich počet oproti předchozímu dni rovněž klesl.

  • WHO od počátku jednala rychle a důrazně, tvrdí její šéf Tedros

    Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus ve středu prohlásil, že jeho organizace od počátku konala rychle a rozhodně, aby varovala svět před koronavirovou nákazou. WHO v poslední době ostře kritizoval kvůli údajně nedostatečné počáteční reakci mimo jiné americký prezident Donald Trump. Tedros dnes podle agentury AFP rovněž oznámil, že na čtvrtek svolá expertní komisi WHO, aby zhodnotila dosavadní vývoj pandemie.

  • Počet nakažených v Kanadě překročil 50 000

    Kanada má více než 50 000 potvrzených případů nákazy koronavirem, oznámili ve středu místní zdravotníci. Lékaři varují před novou epidemickou vlnou, která může zemi zasáhnout vzhledem k nedostatečné imunitě místní populace.

    Podle statistiky americké univerzity Johnse Hopkinse je v Kanadě přes 51 000 nemocných a s diagnózou covid-19 zemřely téměř tři tisíce lidí. Experti se neshodují, zda krize už má svůj vrchol za sebou. Zatímco v počátcích epidemie se počet nemocných v Kanadě zdvojnásobil každé tři dny, dnes je to jednou za 16 dnů.

  • USA stále žádají po Číně přístup do laboratoře ve Wu-chanu

    Washington ve středu znovu vyzval čínské úřady, aby umožnily kontrolu virologické laboratoře ve Wu-chanu, kterou někteří označují za původce nákazy koronavirem způsobujícím nemoc covid-19. Ministr zahraničí Mike Pompeo na tiskové konferenci ve Washingtonu prohlásil, že svět se musí seznámit s tím, jak ve Wu-chanu epidemie vznikla. „Peking musí být transparentní,“ řekl ministr.

    Pandemie zhoršila vztahy mezi USA a Čínou. Washington a Peking se vzájemně obviňují z nezvládnutí krize, která v Číně začala a na Spojené státy dopadla s největší silou. Pompeo už minulý týden řekl, že USA jsou „pevně přesvědčeny“, že Čína propuknutí epidemie včas neoznámila a skrývala před světem, jak je nemoc vyvolaná virem nebezpečná.

  • Británie: Po změně metodiky eviduje více obětí

    Británie ke středečnímu večeru eviduje již 26 097 mrtvých s koronavirem, což je druhý největší počet ze všech zemí na světě.

    Počet obětí nákazy skokově vzrostl poté, co britské úřady začaly do statistik započítávat zemřelé ze všech prostředí, například z pečovatelských domů, které jsou nákazou silně zasaženy. Dosud přitom uváděly jen počty úmrtí v nemocnicích. Agentura Reuters nicméně upozorňuje, že mezinárodní srovnání jsou obtížná právě kvůli nesourodosti dat z jednotlivých zemí.

Reklama

Hlavní zprávy