Hlavní obsah

USA vyhlásily sankce za násilí v Nikaragui, odsoudily tamního prezidenta Ortegu

Foto: commons.wikimedia.org, Voice of America

USA vyhlásily sankce za násilí v Nikaragui.

Reklama

Spojené státy odsoudily násilnosti v Nikaragui, za které nese podle Washingtonu odpovědnost prezident Daniel Ortega. USA rovněž uvalily sankce na skupinu představitelů této středoamerické země, v níž během tří měsíců protivládních protestů zemřelo již přes 300 lidí. Uvedla to mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová.

Článek

„Spojené státy rázně odsuzují pokračující násilí a porušování lidských práv v Nikaragui, čehož se dopouští Ortegův režim v reakci na protesty,“ uvedl podle agentury Reuters Bílý dům v prohlášení. Ortega a jeho žena Rosario Murillová nesou podle Huckabeeové Sandersové „konečnou odpovědnost za provládní milice, které brutálně potlačují vlastní lid“.

Terčem sankcí se stala nespecifikovaná skupina nikaragujských představitelů, kteří se přímo podíleli na porušování lidských práv v zemi. Podle agentury AP mezi nimi figuruje jeden z policejních šéfů. Americké úřady jim a jejich rodinám zakázaly cesty do USA.

Bílý dům dal zároveň najevo podporu nikaragujské církvi, jež se pokoušela zprostředkovat dialog mezi vládou a protestujícími, avšak Ortega označil biskupy za pučisty, kteří se podle něho stejně jako demonstranti snaží svrhnout jeho vládu.

Protesty v Nikaragui vypukly v polovině dubna, když univerzitní studenti a zástupci zaměstnaneckých organizací začali pořádat manifestace proti vládní penzijní reformě. Od té vláda po masových demonstracích ustoupila, ale protesty nepolevily a obrátily se proti Ortegovi.

Jejich cílem je kromě odstoupení vlády i nezávislé vyšetření smrti demonstrantů. Podle nikaragujského sdružení pro lidská práva zemřelo za tři měsíce 351 lidí, Meziamerický soud pro lidská práva (CIDH) uvádí 264 obětí.

Levicový prezident, který je u moci od roku 2007 a jehož žena poslední rok a půl zastává post viceprezidentky, vypsání předčasných voleb odmítá a chce dokončit svůj mandát.

Reklama

Související témata:

Doporučované