Hlavní obsah

USA vypadly z první pětky největších popravčích světa. Čína stále vede

Počty poprav loni klesly. Čína je s tisícovkami trestů smrti na prvním místě.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Od roku 2015 celosvětově klesl počet poprav o 37 procent. Méně jich proběhlo hlavně v Pákistánu a Íránu. USA z první pětky zmizely po jedenácti letech.

Článek

V roce 2016 bylo vykonáno minimálně 1032 poprav, což je o 602 méně než v předchozím roce. Nejedná se však o vynesené rozsudky smrti. Těch bylo uděleno výrazně více, k samotnému vykonání trestu ale často nedochází. Statistiku přineslo hnutí Amnesty International (AI), které bojuje za lidská práva.

První příčku zastává Čína, jež ale přesná čísla drží v přísné tajnosti. Skutečný počet poprav v této zemi je odhadován řádově na tisícovky. Za Čínou následuje Írán, Saúdská Arábie, Irák a Pákistán. Všechna čísla uvádí Amnesty International jako minimální. Jedná se o data, která organizace zaznamenala. Je ale možné, že v zemích proběhlo poprav více.

Celosvětový pokles počtu vykonaných trestů smrti je způsoben zejména menším počtem popravených v Íránu - v roce 2015 v zemi popravili nejméně 977 lidí, loni „pouze" 567. Hned o 79 % pak klesl počet poprav v Pákistánu, z 326 na 87.

Pryč z první pětky, ale na jak dlouho?

Spojené státy americké se letos poprvé od roku 2006 neobjevily v první pětici, zaznamenaly dokonce nejnižší čísla od roku 1991. Pokles byl částečně způsoben sporem okolo smrticích injekcí.

Společnost Pfizer se minulý rok rozhodla, že již nebude americké věznice zásobovat chemikáliemi potřebnými k usmrcení člověka. Jejím posláním je prý zvyšovat kvalitu života, nesouhlasí s jeho ukončováním. Tento trend započala v roce 2011 společnost Hospira, která taktéž přestala vyrábět a dodávat látku potřebnou k uvedení člověka do kómatu, díky kterému je pak samotná smrt „humánnější".

Příští rok by se počet poprav v USA mohl ale opět zvýšit. Už teď stát Arkansas naplánoval osm poprav na duben. Jeden z mužů, Jason McGehee, jenž byl odsouzen za týrání a vraždu náctileté oběti, bude ale zřejmě trestu zbaven. Jeho právník argumentuje, že v době činu mu bylo pouhých dvacet let a navíc má „téměř dokonalý záznam z vězení, který zaujal mnoho lidí". Ostatní popravy by ale měly v dubnu proběhnout.

Americký Arkansas nikoho nepopravil 12 let, nyní naplánoval trest smrti pro 8 vězňů během 10 dnů.Video: Anita Baselová

Nově zveřejněná data AI také ukazují, že počet poprav ve Vietnamu a v Malajsii je vyšší, než se dosud předpokládalo. Vietnamská média poprvé v únoru zveřejnila data od srpna 2013 do června 2016. V tomto období popravil Vietnam 429 osob, což předčí pouze Čína a Írán. Statistiky za rok 2016 Vietnam neposkytl.

I Malajsie se snaží počty poprav tajit. V minulém roce však došlo na nátlak parlamentu k odhalení více než tisíce lidí v celách smrti. Zároveň vyšlo najevo, že země popravila devět osob - více, než se předtím myslelo.

V okolních asijských zemích také uvažují o znovuzavedení absolutního trestu. Filipíny, jež trest smrti zakázaly v roce 2006, se nyní snaží o jeho obnovu. Stejně tak Maledivy, které by ho zavedly po více než 60 letech.

Reklama

Související témata:

Doporučované