Hlavní obsah

USA zavedly další sankce proti Hizballáhu

Hizballáh v minulosti odsoudil vojenské operace Izraele proti Íránu.

Reklama

Po odstoupení od íránské dohody uvalily USA již třetí vlnu sankcí. Středeční postih je namířen proti libanonskému hnutí Hizballáh a saharské odbočky Islámského státu.

Článek

Spojené státy ve středu rozšířily sankce proti vedení libanonského radikálního hnutí Hizballáh a jeho dvěma nejvyšším představitelům. Oznámila to agentura Reuters. Sankce, k nimž se připojili i američtí spojenci z oblasti Perského zálivu, postihují vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha a jeho zástupce Naíma Kásima.

Ministerstvo financí USA, které sankce proti zahraničním subjektům vyhlašuje, zařadilo do sankčního seznamu rovněž další čtyři osoby a saharskou odbočku Islámského státu. Jde už o třetí vlnu sankcí, které Washington vyhlásil po odstoupení od íránské jaderné smlouvy z minulého týdne.

„Zacílením na vedení Hizballáhu odmítáme přijmout falešné rozlišování mezi takzvaným politickým křídlem hnutí a globálním teroristickým spiknutím,“ uvádí ministerstvo v prohlášení. K sankcím se připojily Saúdská Arábie, Bahrajn, Kuvajt, Omán, Katar a Spojené arabské emiráty.

V úterý USA vyhlásily sankce proti šéfovi íránské centrální banky Valíolláhu Sajfovi, který podle amerického ministerstva financí převáděl hnutí Hizballáh milionové sumy. Sankcím je vystavena i irácká banka al Bilád, která převody zprostředkovala.

Reklama

Související témata:

Doporučované