Hlavní obsah

USA zpřísnily podmínky cest na Kubu pro americké občany

Spojené státy už nadále nebudou povolovat americkým občanům skupinové studijní a kulturní cesty.Video: Adam Ryšánek, Reuters

 

Reklama

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa dnes zpřísnila omezení pro občany USA cestující na Kubu. Pravidla se vztahují mimo jiné i na některé formy rekreačních a studijních cest, píše agentura AP.

Článek

Ministerstvo financí USA oznámilo, že Spojené státy už nadále nebudou povolovat americkým občanům skupinové studijní a kulturní cesty známé jako „lidé lidem“. Tuto formu cesty na Kubu využívaly tisíce Američanů, a to ještě před prosincem 2014, kdy Spojené státy oficiálně obnovily formální vztahy s kubánskou komunistickou vládou.

Podle Cuba Educational Travel, jedné z největších cestovních kanceláří v USA, která se specializuje na cesty na Kubu, se většina Američanů na Kubu dosud dostávala právě prostřednictvím zmíněného programu.

Washington dále oznámil, že nebude udělovat povolení k cestám na Kubu ani soukromým či firemním letounům a plavidlům. Komerční lety podle AP zřejmě nová opatření neovlivní. Nadále budou také povolovány cesty akademikům a skupinám univerzitních studentů či novinářů. Pravidla se také nevztahují na cesty za účelem pracovních jednání, píše AP.

Rozhodnutí zpřísnit stávající opatření Spojené státy zdůvodnily tím, že Kuba má „destabilizující roli“ na západní polokouli.

Diplomatické vztahy mezi Washingtonem a Havanou byly po více než půlstoletí obnoveny v roce 2015 z iniciativy tehdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy. Americké ekonomické embargo ale stále trvá. Zákaz vývozu amerického zboží na Kubu, vyjma léků a některých potravin, byl zaveden v roce 1962. Embargo může zrušit pouze Kongres.

Nynější prezident Donald Trump má ke kubánskému režimu výrazně rezervovanější postoj a částečně odvolal některé vstřícné kroky Obamovy vlády. V listopadu 2017 například Washington zpřísnil obchodní a turistické sankce proti Kubě. V letošním dubnu pak Kubě Trump na Twitteru pohrozil embargem a tvrdými sankcemi, pokud kubánské vojenské jednotky ve Venezuele neskončí se zabíjením lidí a protiústavními činy.

Vztahy Washingtonu a Havany narušuje také dosud neobjasněná kauza kolem onemocnění, které od roku 2016 postihlo bezmála třicítku diplomatů USA v Havaně. Nemoc se projevovala ztrátou sluchu, hučením v uších, poruchami rovnováhy, bolestmi hlavy a zvýšenou únavou. USA v důsledku onemocnění stáhly z Havany 60 procent svých diplomatů a dodnes provozují ambasádu v omezeném režimu.

Americké ministerstvo zahraničí rovněž pro občany Kuby zrušilo pětiletá turistická víza umožňující opakované návštěvy. Tato víza hojně využívali členové rozdělených rodin, kteří díky nim mohli navštěvovat své příbuzné žijící ve Spojených státech, i kubánští podnikatelé, kteří v USA nakupovali zboží, uvedla agentura AP.

Kubánci, kteří chtějí získat americké vízum, tak nyní musejí cestovat do třetí země, například do Mexika či Panamy. Investice do dopravy a pobytu ve třetí zemi navíc může snadno přijít vniveč, protože americké úřady žádost o vízum často zamítnou. Opatření platí od března. Kubánci nyní mohou získat pouze vízum pro jeden vstup do Spojených států platné po dobu tří měsíců, sdělila americká diplomacie.

Reklama

Doporučované