Hlavní obsah

Ušetříte. Innogy sníží od října cenu plynu, zlevní i další

Foto: Pixabay

Ilustrační foto.

Reklama

Největší dodavatel zemního plynu v Česku, společnost innogy, sníží všem zákazníkům od října jeho cenu o pět procent.

Článek

Rodina, která zemním plynem vytápí dům a ohřívá vodu, ročně ušetří zhruba 1 500 korun. Pro zákazníky, kteří využívají plyn v menším domě nebo větším bytě, to bude znamenat roční úsporu 1 000 korun. V malém bytě mohou lidé ušetřit oproti loňsku okolo 500 korun, popisuje dopady říjnového zlevnění innogy.

Konkurenční společnost ČEZ na dotaz ČTK uvedla, že u jejího základního produktu klesne cena o 11 procent.

„Ceny plynu snižujeme plošně pro všechny naše maloobchodní zákazníky. Lidem se základním produktem plyn Standard automaticky klesne cena od října o pět procent. Zkrátka ale nepřijdou ani zákazníci, kteří s námi v minulosti uzavřeli dlouhodobé smlouvy. Také jim promítneme do vyúčtování pokles ceny. Zákazníkům s fixními produkty budeme do faktur vyplácet speciální prémie. Celkem této velké skupině věrných zákazníků vyplatíme téměř čtvrt miliardy korun,“ řekl dnes předseda představenstva innogy ČR Tomáš Varcop. Značka innogy je největším dodavatelem plynu v Česku, má asi 1,2 milionu odběratelů.

Firma uvedla, že speciální prémie bude vyplácet na základě takzvaného veřejného příslibu, který zveřejnila na svém webu. Pro získání speciální prémie nebudou lidé muset nic dělat, bude jim přiznána automaticky, oznámila. „Výše prémie závisí na roční spotřebě plynu. Fungovat to bude tak, že zákazníkům v rámci vyúčtování pošleme dvanáctinu speciální prémie za každý započatý měsíc odběru v době trvání veřejného příslibu od letošního září až do konce srpna příštího roku,“ sdělil Varcop. „Aktuální slevou se dostáváme na úroveň cen roku 2017 a u vyšších spotřeb dokonce na rok 2013,“ dodal Varcop.

Ještě větší úsporu slibuje konkurenční ČEZ. „Ceny plynu snížíme plošně od prvního října, a to výrazně. Lidem se základním produktem Plyn na dobu neurčitou automaticky klesne cena od října o 11 procent. Konkrétně ceny klesnou o 120 korun za megawatthodinu, o dost výrazněji než u konkurence. Například u typického zákazníka v bytě budeme na základním produktu vůči innogy o 30 procent levnější,“ řekl dnes ČTK mluvčí ČEZ Roman Gazdík. ČEZ Prodej je podle něj na trhu mezi dodavateli plynu dvojkou, když má podle dat operátora trhu s elektřinou asi 435 000 zákazníků.

Snížit ceny plynu plánuje také společnost MND. „V nastávající topné sezóně 2020/2021 plánujeme plošné snížení cen plynu ve výši zhruba šest procent,“ uvedl ředitel marketingu společnosti Jan Sýkora. Mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek uvedl, že firma na rozdíl od většiny konkurence v uplynulých letech ceny plynu nezvyšovala. „Aktuálně také připravujeme a dále postupně budeme zákazníkům nabízet nové cenové produkty, které reagují na aktuální vývoj trhu a s jejichž využitím zákazníci ušetří,“ sdělil.

S pohybem cen plynu zatím vyčkává E.ON. „Stále ještě nemáme nakoupený do našeho portfolia celkový objem plynu na příští rok. Situaci na trhu analyzujeme a podle výsledků se budeme rozhodovat o případné změně ceny,“ řekla dnes ČTK mluvčí společnosti Martina Slavíková.

Mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná doplnila, že většina dodavatelů uplatňuje po zkušenostech pro zákazníky ze segmentu domácností a maloodběru konzervativní nákupní strategii, kdy většinu energií nakupuje na velkoobchodních trzích postupně a dopředu. „Tudíž pokud by stávající trend nízkých cen na burzách pokračoval, dá se předpokládat, že v koncových cenách spotřebitelů se to projeví v řádu několika měsíců. Kdy, zatím nedokážeme říct. Záleží také na kurzu koruny a samozřejmě i konkurenci a vývoji ekonomické situace,“ dodala.

Reklama

Doporučované