Hlavní obsah

Ústecký kraj zvažuje odstranění srpu a kladiva z budovy úřadu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Nové vedení Ústeckého kraje uvažuje o tom, že při nynější rekonstrukci úřadu nechá z průčelí budovy odstranit plastiku zobrazující srp a kladivo. Komunistické symboly roky překrývá billboard.

Článek

Do budoucna by místo mohl zdobit znak Ústeckého kraje. „Shodli jsme se na tom, a bavili jsme se o tom hned, jak jsme nastoupili do funkce, že v rámci rekonstrukce bychom všichni přivítali, kdybychom sundali ten symbol, který byl zakrývaný jen billboardem. Budeme rádi, když to zmizí,“ uvedl hejtman kraje Jan Schiller (ANO).

Budova nynějšího sídla krajského úřadu byla v polovině 80. let minulého století postavena pro krajský výbor KSČ, což obří plastika připomíná. Stavba tehdy výrazně narušila podobu ústeckého centra. Kvůli předimenzovanému objektu byla několik roků před jeho dokončením zbourána část domů na Mírovém náměstí. Komunisté chtěli, aby bylo na jejich sídlo dobře vidět. Po roce 1989 se diskutovalo o tom, co se má s kolosem stát. Prostory si v něm pronajímaly různé soukromé subjekty, byla zde i diskotéka.

Symbol srpu a kladiva vyjadřoval spojení dělníků a rolníků v boji proti nadvládě kapitálu. Dalším symbolem komunistické strany byla rudá pěticípá hvězda.

Nový hejtman Schiller (ANO) stanul v čele Ústeckého kraje v polovině listopadu. Nahradil Oldřicha Bubeníčka (KSČM), který vedl kraj osm let. Podzimní krajské volby v Ústeckém kraji vyhrálo hnutí ANO. Na koalici se dohodlo s druhou ODS a Spojenci pro kraj. V zastupitelstvu o 55 členech má koalice 29 hlasů.

Reklama

Doporučované