Hlavní obsah

Ústí nad Orlicí by mohlo mít galerii s expozicí o výrobě textilu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zvažovaná městská galerie, která by mohla vzniknout z dřívější kotelny a rozvodny v areálu bývalé textilky Perla 01 v Ústí nad Orlicí, by se mohla rozšířit i o expozici zaměřenou na výrobu textilu a textilní strojírenství.

Článek

Výroba textilu a textilní strojírenství měly ve městě v minulosti velkou tradici. Zatím si město upřesňuje prostorové nároky pro budoucí výstavní plochy. „Určitě bychom tam nějaký muzejní koutek s odkazem na textil a továrnu Perla zrealizovali. Asi by to nebylo velké muzeum textilu, hlavní účel by byl galerijní,“ uvedl starosta Petr Hájek (sdružení Oušťáci). V Ústí již Městské muzeum existuje, chybí však výstavní prostory pro výtvarné umění.

V nové galerii by měla být například stálá expozice soch místního rodáka Quido Kociana. Město několik jeho prací vlastní, hlavní část výstavy by ale tvořily zápůjčky ze soukromé sbírky. Vystaveny by mohly být i sádrové modely. V současnosti se menší výtvarné výstavy konají v Galerii pod radnicí, prostory jsou však stísněné.

Rekonstrukce kotelny a rozvodny si vyžádá odhadem 50 až 70 milionů korun, bez dotací se město do přestavby pustit nemůže.

Podle Hájka by objektům i po přestavbě zůstal dosavadní industriální charakter. Investice ale bude muset počkat, až město dokončí nákladnou výstavbu domu dětí a mládeže v bývalé továrně, která bude stát 94 milionů korun včetně DPH, na stavbu město získalo evropskou dotaci 30 milionů korun. Ústí před časem začalo jednat o úvěru na 100 milionů korun na revitalizaci areálu Perly, díky dotaci jej ale bude moci využít i pro jiné účely.

Reklama

Doporučované