Hlavní obsah

Utajený soud s ruským hackerem. Chtějí ho dostat Američané i Rusové

Přímo v pankrácké věznici začne soud s ruským hackerem.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Zcela výjimečně se bude konat soudní proces přímo v pankrácké věznici. Soud bude rozhodovat o vydání zatčeného Rusa z České republiky.

Článek

Malá soudní síň přímo ve věznici, jen několik novinářů a žádná technika. Všichni budou na několik hodin odříznuti od světa.

Tak bude ve čtvrtek vypadat rozhodování pražského soudu o ruském občanovi Jevgeniji Nikulinovi, kterého USA podezírají z rozsáhlých útoků na sociální sítě.

Nikulina, jehož česká policie zatkla v Praze loni v říjnu, požadují nejen USA, ale také Rusko, které by chtělo jeho vydání Američanům zabránit.

O obou žádostech bude soud rozhodovat najednou, spojil je do společného řízení.

Všechno nechte venku

Z obav o bezpečnost jednání i všech přítomných se soud rozhodl k mimořádnému kroku. Jednání bude probíhat ve speciální soudní síni přímo v pankrácké věznici.

Všichni lidé vstupující do soudní síně podstoupí přísnou bezpečnostní kontrolu. Budou muset projít rámem detekujícím kovové předměty a jejich osobní věci projdou rentgenem. To už je dnes u soudů běžné.

Další bezpečnostní opatření však už tak obvyklá nejsou.

Do soudní síně totiž zřejmě nebudou ani na pár minut vpuštěni fotografové a kameramani. Všichni lidé vstupující dovnitř přijdou také o své mobilní telefony nebo notebooky. Vše dostanou zpět až při opuštění budovy.

Reservé pro diplomaty

Rozhodnutí soudu tak na veřejnost pronikne až s určitým zpožděním. Nebude možné ho sdělit online přímo ze soudní síně, jak to bývá u jiných jednání obvyklé.

Navíc soudní síň je malá. Kromě soudního senátu, státního zástupce a Nikulina s jeho advokátem se do místnosti vejde jen přibližně deset dalších lidí. Některá místa už má rezervovaná americká i ruská ambasáda.

Soud může teoreticky rozhodnout, že je možné Nikulina vydat jak do USA, tak do Ruska. V takovém případě bude konečné rozhodnutí na ministru spravedlnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované