Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 1. srpna

Večerní zprávy Televize Seznam ze čtvrtka 1. srpna 2019.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:05 Utajovaný audit

Zákaz předat senátorům předběžné audity evropské komise o střetu zájmů premiéra neexistuje – taková odpověď přišla do Česka dnes už z druhého unijního místa. Bylo to v reakci na slova Ministerstva financí, které tvrdí, že zprávy mají zůstat utajené a třetí straně nepřísluší, aby je viděla. Alena Schillerová dokumenty odmítla vydat.

03:00 Babiš svolal výbor, předseda o tom neví

Znovunavrhovaná eurokomisařka Věra Jourová už má termín slyšení před českými poslanci. Na 22. srpna dopoledne ji na evropský výbor svým jménem pozval premiér Andrej Babiš. Kuriózní je to, že předseda výboru Ondřej Benešík zasedání zatím ani nesvolal a zjišťuje, jestli se jeho poslanci v tomto termínu mohou zúčastnit.

03:30 Stovky billboardů zůstávají

Už před dvěma roky měly zmizet billboardy z blízkosti dálnic a silnic prvních tříd. Řada reklamních poutačů přesto zůstává, například v Praze jich může být až 180. Tvrdí to sdružení bojující s billboardy, které vytvořilo jejich seznam.

05:32 V Nizozemsku vešel v platnost zákon o zákazu zahalování obličeje

V Nizozemsku začal platit zákon, který částečně zakazuje zahalování obličeje. Právní novinku ale nechce dodržovat nizozemská policie i další státní instituce a zákon se rozhodla ignorovat i starostka Amsterdamu.

06:36 Navalného otrávili, aby ho vystrašili, tvrdí lékařka šéfa ruské opozice

Alexeje Navalného někdo otrávil a nechtěl ho ani zabít ani oslepit, ale zastrašit. V exkluzivním rozhovoru to Seznamu řekla Anastasija Vasiljevová, lékařka, která má ruského opozičního předáka v osobní péči už dva roky. K Navalnému se prý naposledy dostala v pondělí, kdy byl z nemocnice převezen zpět do vazební věznice. Od té doby ho nikdo neviděl.

09:10 Sankce USA kvůli stavbě plynovodu Nord Stream 2

Odpor Spojených států proti plynovodu z Ruska do Německa nabírá na intenzitě. Zahraniční výbor Senátu schválil návrh zákona, který počítá se sankcemi vůči firmám i jednotlivcům, kteří se na výstavbě plynovodu Nord Stream 2 podílejí. Jak Američané takový postup vysvětlují, ví šéfkomentátor Televize Seznam Jiří Hošek.

11:25 Středula zhodnotil současné počínání ČSSD

Dlouhá léta byla pro odboráře přirozeným politickým spojencem ČSSD. I tentokrát je šéf odborářů Josef Středula před volbami do europarlamentu veřejně podpořil. Ve Výzvě Seznamu hodnotil i propad jejích volebních preferencí.

12:25 Odměna pro muže, který vyčistil Karlův most

Sága posprejovaného Karlova mostu pokračuje – Seznamu se podařilo vypátrat muže, který ho v noci očistil. Miloslav Černý to udělal bez úředního pověření, zvládl to ale výrazně rychleji než plánovali restaurátoři a navíc dnes informovalo TSK, že pilíř při čistění nebyl poškozen, jak se dřív spekulovalo. Na celou věc už zareagoval i pražský primátor Zdeněk Hřib, který navrhne, aby Černý dostal za svou práci zaplaceno.

Reklama

Doporučované