Hlavní obsah

Utíkal před obviněním z korupce, nyní je íránský soudce mrtvý

Foto: Profimedia.cz

Hotel Duke v Bukurešti, kde byl Mansouri nalezen mrtvý.

Reklama

V rumunském hotelu byl v pátek nalezen mrtvý muž. Byl jím jeden z íránských soudců, kteří čelí obvinění z korupce. Podle předběžného vyšetřování je incident pokládán za sebevraždu, někteří ovšem nevyvrací cizí přičinění.

Článek

Gholamreza Mansouri byl podle agentury Reuters íránský duchovní vůdce a soudce. Jeho jméno je spojováno s mnohými procesy s novináři, které během své kariéry poslal do vězení. On sám se ale měl v tomto měsíci postavit před soud, byl totiž jedním ze spoluobžalovaných v procesu rozsáhlé finanční korupce a zpronevěry.

Z Íránu měl Mansouri uprchnout už minulý rok a společnost mu mělo dělat půl milionu eur, které získal díky braní úplatků během svého působení u soudu, píše list The New York Times. Jeho první kroky vedly do Německa, kam ovšem podle videa, které nedávno zveřejnil, zamířil pouze kvůli lékařskému ošetření. Návrat zpátky do země mu pak v následujících měsících měla znemožnit pandemie koronaviru.

Na začátku měsíce června byl Mansouri dopaden rumunskou policií v Bukurešti, kde podle íránského ministerstva zahraničí měl ale už dříve sám kontaktovat domovskou ambasádu, aby prodiskutoval svůj možný návrat domů. Vzhledem k jeho hledání teheránskými úřady byl ale zadržen a umístěn pod soudní dohled. Očekávalo se, že soud v Bukurešti rozhodne o tom, zda bude vydán, v průběhu příštího měsíce.

Provizorním domovem, ve kterém byl monitorován policií, se mu v Rumunsku stal hotel. Zároveň byl ale i jeho pobytem posledním; Mansouri byl totiž v pátek nalezen mrtvý v hotelovém lobby. Předpokládá se, že jeho smrt zapříčinil pád z jednoho z vyšších pater budovy. Policejní zpráva zároveň uvádí, že incident je podle předběžného vyšetřování považován za sebevraždu, vyšetřování je ale v plném proudu.

„Požádali jsme rumunské úřady, aby nám poskytly oficiální vyjádření, ve kterém vysvětlí přesné příčiny daného incidentu,“ cituje list NY Times vyjádření mluvčího íránského ministerstva zahraničí, Seyeda Abbase Mousaviho.

Minulý týden byla v Německu i Rumunsku na Mansouriho sepsána právní stížnost organizací Reportéři bez hranic. Jde o v Paříži založenou nevládní organizaci, která obhajuje svobodu tisku a médií. Prostřednictvím stížnosti vznesli její zástupci požadavek, aby byl Mansouri okamžitě zatčen a souzen za činy proti lidskosti, kterých se podle nich v minulosti dopustil.

Bývalý soudce byl již delší dobu obviňován z odpovědnosti za „zatčení a mučení“ nejméně 20 novinářů v roce 2013, informuje agentura Reuters. Tito novináři pak měli podle organizace kvůli jeho nespravedlivému rozhodnutí skončit ve vězení a jejich rodinám mělo být přímo Mansourim vyhrožováno.

Podle vedoucího íránského oddělení Reportérů bez hranic, Reza Moiniho, Mansouri vlastně nebyl opravdovým soudcem, byl „nástrojem útlaku, kterým se měly získávat informace a média“. V reakci na událost se organizace také nechala slyšet, že požaduje transparentní vyšetřování, které zodpoví, proč a jak Mansouri zemřel. Zároveň její členové nevyloučili možnost, že byl obviněný soudce zavražděn, píše NY Times.

„Islámská republika měla motivaci ho zabít, stejně tak i jeho spoluobžalovaní - kvůli tomu, co věděl,“ uvedl Moini.

Reklama

Doporučované