Hlavní obsah

Útočník s mačetami od Louvru byl Egypťan, motiv je stále nejasný

Útočník v Louvru je 29letý Egypťan

 

Reklama

Muž do Paříže přicestoval z Dubaje. Stále není jasné, zda šlo o sólo akci, nebo muž jednal podle domluveného scénáře.

Článek

Francouzské úřady zveřejnily první podrobnější informace k pátečnímu útoku, při kterém muž s mačetami za pokřiku Alláhu akbar napadl dva vojáky hlídkující před pařížským Louvrem.

Vyšetřovatelé muže identifikovali jako devětadvacetiletého Egypťana. Podle žalobce Francoise Molinse přicestoval do metropole na turistické vízum. Zatím není jasné, zda muž jednal na vlastní pěst, nebo se řídil příkazy někoho jiného, citoval Molinse server BBC.

Útočník u sebe neměl žádný průkaz totožnosti, pouze mobilní telefon - z něho vyšetřovatelé zjistili, že do Paříže přiletěl 26. ledna poté, co v Dubaji získal turistické vízum.

Francouské úřady zatím Egypťanovu totožnost neprokázaly, egyptské bezpečnostní složky tvrdí, že útočníka identifikovaly.

Muž měl přebývat v 8. pařížském obvodu, kde si v obchodu se zbraněmi koupil dvě mačety. V pátek dopoledne se ozbrojený snažil vstoupit do galerijního komplexu a ve chvíli, kdy se přiblížil k vojákům hlídajícím vstup, začal křičet arabsky Bůh je veliký a zaútočil na ně.

Prvního z vojáků mačetou zasáhl do hlavy. Pak napadl druhého, který upadl, ale stihl vystřelit a pachatele trefit do břicha. Muž však útok nevzdal, proto voják znovu vypálil. Zasáhl ho nejméně třemi ranami.

„Útočník spadl na zem, byl vážně raněný. Momentálně bojuje o život v nemocnici,” řekl žalobce. Francouzská média píší, že stav Egypťana je kritický.

Prezident Francois Hollande vojáky veřejně pochválil. „Jejich zákrok zabránil útoku, jehož povaha by mohla být považována za teroristickou,” uvedl.

Reklama

Související témata:

Doporučované