Hlavní obsah

Útočník v Německu zastřelil 10 lidí. Pálil v baru a doma zabil i svou matku

Jeden z barů ve městě Hanau, ve kterém útočník střílel.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

V německém městě Hanau zaútočil pachatel ve dvou barech. Policie oznámila, že útočník je po smrti. Podle listu Bild šlo Němce Tobiase R., v jehož bydlišti policie našla dopis i video obsahující řadu krajně pravicových postojů.

Článek

Ve středu se v německém městě Hanau ozvaly kolem desáté večerní výstřely. Nejdříve svědci hlásili útočníka v baru Midnight v centru města, kam chodí lidé kouřit vodní dýmky. O život tam přišli tři lidé a nejméně jedna osoba utrpěla těžká zranění. Podle informací deníku Bild bylo obětí pět včetně jedné ženy a byly kurdského původu.

„Viděl jsem, jak do šiša baru vešli dva ozbrojení muži,“ řekl listu Die Welt majitel asi 50 metrů vzdáleného stánku s kebabem Cizre B. „Hned začali střílet, padlo snad deset ran. Lidé křičeli, prchali ven a ti dva na ně pálili,“ dodal s tím, že jakmile padly první výstřely, schoval se za auto. Pak viděl, jak muži nasedli do mercedesu a odjeli. „Když jsem pak přiběhl do šiša baru, jako prvního jsem uviděl zkrvaveného muže na podlaze,“ doplnil.

Z místa činu podle policie odjelo auto tmavé barvy a následně došlo k dalšímu útoku asi o dva a půl kilometru dál ve čtvrti Kesselstadt. Podle německého listu FAZ šlo o nonstop stánek s velkým vývěsním štítem „Arena Bar & Café“. Tam střelbu nepřežilo pět lidí a další utrpěli zranění. Nyní je místo činu uzavřené.

Údajný třetí útok ve čtvrti Lamboy, rovněž na východě města, se podle policie nepotvrdil. Co bylo pachatelovým motivem, není zatím jasné. List Die Welt napsal, že podle policie útočil pouze jeden muž.

„Byl to strašný večer… smutné vzpomínky nám na něj zůstanou ještě dlouho,“ řekl Claus Kaminsky, starosta Hanau, přibližně stotisícového města, které leží ve spolkové zemi Hesensko zhruba dvacet kilometrů východně od Frankfurtu nad Mohanem. Policie široké okolí míst, kde se útoky staly, uzavřela a nad městem létala helikoptéra. Na místo přijely i posily ze sousedního Bavorska.

List Frankfurter Allgemeine Zeitung charakterizoval ulici, ve které došlo k prvnímu útoku, jako nepříliš výstavní, lemují ji herny, sázkové kanceláře a stánky s rychlým občerstvením.

Policejní mluvčí řekl, že strážci zákona podezřelého dnes brzy ráno našli mrtvého u něho v doma. K místu útočníkova bydliště je dovedlo sledování jeho vozu. Členové speciální jednotky do objektu vtrhli a kromě podezřelého objevili ještě tělo jeho matky. Podle vyšetřovatelů nic nenasvědčuje tomu, že by útok měli na svědomí nějací další pachatelé.

Deník Bild na svých internetových stránkách s odvoláním na vyšetřovatele napsal, že údajný pachatel je Němec Tobias R. Vlastnil lovecký lístek. Policisté v jeho autě našli náboje, zásobníky a pouzdro na zbraně. Bild doplnil, že podle jeho informací se muž k činu přiznal ve videu a dopise, které odrážejí řadu krajně pravicových pozic. Oficiální informace o jeho identitě, ani o jeho obětech ale zatím úřady nezveřejnily.

Policie na svém twitterovém účtu vyzvala případné svědky události, aby jí poslali videa, fotografie nebo přišli podat svědectví osobně.

Na Twitteru na incident reagoval mluvčí německé vlády Steffen Seibert: „Mé myšlenky jsou dnes ráno s lidmi v Hanau, kde byl spáchán hrozný zločin.“

Středeční útok přišel čtyři dny po střelbě u haly Tempodrom v centru Berlína. V části města s početnou tureckou menšinou zemřel jeden muž a další tři osoby byly zraněny.

Německé zákony o držení zbraní patří mezi nejpřísnější na světě, úřady je po posledních incidentech chtějí ještě zpřísnit.

Reklama

Doporučované