Hlavní obsah

Útok na Schillerové oblíbený projekt. Opozice chce zrušit Účtenkovku

Foto: vlada.cz

Účtenková loterie funguje tak, jak jsme si slibovali, dušuje se Ministerstvo financí vedené Alenou Schillerovou.

Reklama

V půlce února proběhlo už osmadvacáté slosování účtenkové loterie. Počet účtenek stále klesá, ministerstvo ale tvrdí, že zájem o státní loterii je.

Článek

V půlce února proběhlo už osmadvacáté slosování účtenkové loterie. Počet účtenek stále klesá. Registrovaných jich za leden bylo 14 milionů, což je téměř o tři miliony méně než v listopadu, kdy se kvůli podezření, že hru ovládli profesionálové, změnila pravidla.

Ministerstvo ale tvrdí, že zájem o státní loterii je. „Účtenkovku považujeme vzhledem k počtu hráčů i registrovaných účtenek, a to i v mezinárodním srovnání, za úspěšný projekt. Množství hráčů pohodlně garantuje naplnění cílů tohoto projektu,“ napsal Seznamu Michal Žurovec, mluvčí Ministerstva financí.

Seznam Zprávy již před dvěma měsíci upozornily na to, že Účtenkovku nejspíš ovládli profesionální hráči. V srpnovém slosování tehdy registrovalo 351 tisíc soutěžících celkem více než 16 milionů účtenek. Ale jak už dříve Seznam Zprávy napsaly, jeden hráč přitom registroval i 11 tisíc účtenek, průměrná hodnota jedné z nich pak byla 328 korun. Aby jeden hráč nasbíral měsíčně přes 11 tisíc účtenek a následně je do loterie zaregistroval, je podle expertů téměř nemožné.

Ministryně financí Alena Schillerová po zjištění Seznam Zpráv oznámila, že mění pravidla hry. Jeden hráč tak od půlky prosince může registrovat pouze 500 účtenek a účtenky může registrovat pouze přes oficiální aplikaci Ministerstva financí.

Představitelé opozičních stran jsou vývojem státní loterie znepokojeni a řada z nich volá po ukončení hry.

„Drahý nesmysl”

„Na nesmyslnost tohoto nástroje upozorňujeme od samého začátku. Myslím, že je na čase tento nesmysl zrušit, proto připravujeme příslušnou novelu zákona,“ řekl Seznam Zprávám první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Projekt nefunguje také podle poslankyně za hnutí STAN Věry Kovářové. „Jedná se o zbytečný nástroj motivující občany k závislosti na hazardu. Přitom vládní politici tvrdí, jak s hazardem zatočí. Pokud svá slova neberou na lehkou váhu, měli by podpořit její zrušení, stejně jako to udělá hnutí STAN,“ napsala Seznam Zprávám. S tím souhlasí i pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík, podle kterého by Piráti rozhodně souhlasili s ukončením státní loterie.

KDU-ČSL pak vadí i to, že Ministerstvo financí vede celospolečenskou kampaň proti jiným provozovatelům hazardu, ale zároveň loterii pořádá. „Tato Účtenkovka postrádá smysl a bylo by dobré ji ukončit,“ uvedl pro Seznam Zprávy předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Jako drahý nesmysl označil loterii místopředseda TOP 09 Lukáš Otys, který řekl, že TOP 09 bude pro zrušení této státní loterie.

Ministerstvo loterii nezruší

I přes výtky opozičních stran nevypadá, že by ministerstvo chtělo státní loterii zrušit. „Zájem, který spuštění účtenkové loterie provázel, byl enormní a odpovídal mimořádné publicitě, které se spuštění Účtenkovky dostávalo v českých médiích,“ vysvětluje ministerstvo.

Státní loterie stojí daňové poplatníky každý měsíc 6,5 milionu korun bez DPH. K tomu navíc ministerstvo investuje do reklam, aby hru zviditelnilo.

Poslední reklamní službu si ministerstvo objednalo na konci listopadu od společnosti Inpublic group, s. r. o., která měla zajistit reklamu v MHD ve všech krajích České republiky. Resort za kampaň zaplatil téměř půl milionu korun.

V minulosti pak resort investoval do reklamy v rádiích. Propagaci měla zajistit společnost Radio United Broadcasting, která za to dostala 3,2 miliony korun. Spoty se vysílaly od dubna do července na rádiu Impuls, které patří do holdingu Agrofert, a rádiu Kiss.

Reklama

Doporučované